SlovenijaKultura

Sukičeva zaradi dogajanja v Rogu za nujno sejo komisije za peticije

Predsednica komisije za peticije Nataša Sukič je zaradi današnjega dogajanja na območju nekdanje tovarne Rog napovedala sklic nujne seje komisije. Ob ogledu dogajanja ob izselitvi tamkajšnjih uporabnikov in začetku gradbenih del je namreč ocenila, da je policija v več primerih prekomerno uporabila silo in nasploh ravnala brutalno.

Sukičeva je v izjavi za medije v DZ dejala, da se na območju centra dogaja “brutalno nasilje nad peščico uporabnikov Roga”. Postopek varuje najmanj 40 do zob oboroženih policistov, poleg njih tudi varnostniki. Po oceni poslanke Levice so ti policisti v več primerih prekomerno uporabili silo, in sicer z gumijevkami in vklepanjem posameznikov, nekatere so tudi strpali v policijski avtomobil.

Uporabnikom policisti ne dovolijo niti tega, da bi odnesli svoje stvari, svoje umetniške rekvizite, niti da bi evakuirali svoje živali. Dogajanje so nekateri prisotni tudi dokumentirali s fotografijami in videoposnetki, je pojasnila. Nad dogajanjem je poslanka Levice ogorčena, zaradi česar bo kot predsednica komisije DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti v kratkem sklicala nujno sejo na to temo.

V Levici tudi sicer nasprotujejo rušenju Roga, saj so prepričani, da bi bilo treba center ohraniti. V njem so se namreč izvajali številni za mesto in državo izjemno pomembni socialni in kulturno-umetniški programi, je še dejala Sukičeva.

Na Mestni občini Ljubljana so sicer pojasnili, da so objekt nekdanje tovarne Rog, ki je last občine, danes prevzeli v posest, ker so bili zadnje tedne seznanjeni, da je prazen. Opremo in druge predmete, ki niso last Mola, smo komisijsko popisali in shranili v skladišču. Tako smo zjutraj začeli z rušitvenimi deli na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja ter z ekološko sanacijo območja, ki je resnično degradirano in nevarno, so zapisali.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button