Slovenija

Študentske organizacije s protestnimi aktivnosti nad ignoranco vlade do mladih

ŠOS je danes sprejela sklep o začetku aktivnosti, s katerimi opozarja na ignoranco vlade do mladih pri sprejemanju ukrepov za lajšanje posledic epidemije covida-19. Protestne aktivnosti so začeli danes z obveščanjem po spletu. Prihodnji teden bodo pripravili terenske akcije, tudi pred DZ, ne izključujejo stavke z bojkotom predavanj.

“Glede na to, da dobronamerno sporočanje in pozivanje odgovornih k sprejemu potrebnih ukrepov ni prineslo rezultatov, smo že danes začeli izvajanje protestnih aktivnosti s ciljem, da vlada začne reševati državo in njene državljane, ne pa lastnih frustracij,” so v sporočilu za javnost zapisali v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS).

Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 po mnenju ŠOS ignorirajo celotno družbeno skupino mladih, ki jo politiki tako radi pokroviteljsko naslavljajo, ne le pred volitvami. Prepričani so, da so sprejeti ukrepi za mlade med drugim v korist lastnikom zasebnih visokošolskih zavodov in zasebnim zdravstvenim ustanovam, kjer študenti delajo skoraj brezplačno, ter delodajalcem, ki študente brez nadomestila zaradi okužbe izrabljajo v korist lastnega zaslužka.

Spomnili so, da je ŠOS v času covida-19 vladi in državnemu zboru v sprejem predlagal 39 ukrepov za izboljšanje položaja študentov, a je le redko prejel odziv, ki je bil praviloma negativen. Med drugim po njihovih navedbah ni bilo uveljavljeno nadomestilo za izpad dohodkov iz študentskega dela, dodatek za dijake in študente, ki delajo s covidnimi bolniki, stroški plačevanja najemnin za stanovanja, ki jih mladi ne smejo koristiti.

Na drugi strani so študenti izgubili več, kot dobili. “Samo zaradi onemogočenega izvajanja subvencionirane študentske prehrane je država privarčevala slabih pet, na račun zmanjšanja financiranja študentskih organizacij pa še dodatna dva milijona evrov, tako da študentom ta vlada ni namenila nič,” so navedli.

V ŠOS poudarjajo, da so študenti v tem letu izgubili velik del prihodkov iz študentskega dela. Obseg dela se je namreč znižal za okoli 30 odstotkov, s čimer se je bruto prihodek dijakom in študentom zmanjšal za 75 milijonov evrov. Tako je vsak tretji študent soočen s tveganjem, da bo študij moral prekiniti.

Protestne aktivnosti so študentske organizacije začele danes z obveščanjem po spletu. Predsednik ŠOS Klemen Peran je za STA pojasnil, da bodo prihodnji teden pripravili terenske akcije, med drugim pred DZ in na drugih lokacijah po Sloveniji, seveda bodo potekale z manjšim številom udeležencev v skladu z epidemiološkimi priporočili in zdravstvenimi ukrepi.

“Potem bomo razmislili, kako naprej. Čisto možno je, da bomo študente pozvali k bojkotu predavanj in različne akcije nadaljevali postopno. Tako napovedujemo vložitev lastnega predloga zakona za urejanje položaja mladih in študentov, ne izključujemo pa tudi izvedbe stavke. Današnja mladina noče postati zavržena generacija, zato se bomo skupaj s partnerji in vsemi mladimi aktivirali,” je odločen Peran.

Ob tem je spomnil na besede nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja, ki je pred 10 leti povedal, da s svojo plačo preko 3000 evrov ne more preživeti meseca. “Zato ga danes sprašujem, kako naj študent preživi deset mesecev s 150 evri,” je dodal Peran.

Predsednica Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani Mubina Vrtagić v sporočilu za javnost med drugim pristojnim priporoča tudi obvezno uporabo brezplačne aplikacije Kalkulator, kjer si lahko sami izračunajo kako študent, ki ima povprečno 500 evrov stroškov na mesec, preživi od marca do decembra z enkratnim dodatkom v višini 150 evrov.

Source
STA
Back to top button