Slovenija

Študenti za poenostavitev pogojev za dostop do storitev

V ŠOS opozarjajo, da se študentom, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki, z različnimi metodami testiranj omejuje dostopnost študija. Predlagajo, da se za študente določijo izjeme pri koriščenju subvencioniranega javnega potniškega prometa in prehrane tako, da za izpolnjevanje pogoja testiranja zadostuje redno tedensko samotestiranje.

V soboto je bil v uradnem listu objavljen odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje) za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki med drugim predpisuje uporabo različnih metod testiranja za dostop do izobraževanja, opravljanja dela ter do storitev, so sporočili iz ŠOS.

Študentom, ki niso prebolevniki ali niso cepljeni proti covidu-19, posebnih omejitev odlok ne predstavlja. Drugače velja za študente, ki teh pogojev ne izpolnjujejo in se morajo za dostop do teh storitev testirati. Pri tem velja, da za spremljanje predavanj v živo ter opravljanje študentskega dela zadostuje samotestiranje.

Za dostop do ostalih storitev, denimo nakupovanje v neživilskih trgovinah, poštne in bančne storitve, pa tudi javni potniški promet in prehranjevanje v restavracijah, pa se morajo ti študenti plačljivo testirati na določenih točkah. Veljavnost hitrih antigenskih testov je 48 ur, za PCR teste pa 72 ur, kar po navedbah ŠOS pomeni, da se morajo ti študenti testirati večkrat tedensko, da lahko nemoteno dostopajo do teh storitev.

Tako so študentom, ki niso prebolevniki ali cepljeni, pravice po zakonu, kot sta subvencionirani javni potniški promet in študentska prehrana, omogočene le z opravljanjem plačljivih testov. V praksi se torej študent z negativnim testom za samotestiranje lahko udeleži študija v živo, ne more pa tja priti z vlakom ali avtobusom. Nadalje lahko opravlja študentsko delo, ne more pa v gostinskem lokalu pojesti malice ali obroka, ki je za študente subvencioniran, opozarja ŠOS.

V ŠOS predlagajo, da se za študente določijo izjeme pri koriščenju subvencioniranega javnega prevoza (kot za učence in dijake), in študentski prehrani na način, da za izpolnjevanje pogoja testiranja zadostuje redno tedensko samotestiranje.

“Gre namreč za univerzalni pravici, ki sta študentom omogočeni na podlagi zakonov o cestnem prometu in o subvencioniranju študentske prehrane. Po mnenju ŠOS vladni odlok ne sme posegati v podeljevanje in omejevati načina koriščenja konkretne pravice,” podeljene z zakonom.

Na ta način bi študentom omogočili smiseln dostop do storitev, nujnih za študij. Poenotili bi se pogoji za študij v živo, opravljanje študentskega dela ter dostop do storitev prevoza in prehrane, ki sta ključna za nemotena študij in delo, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button