Študenti medicine pripravili priročnik o darovanju krvi, celic in organov

Društvo študentov medicine Maribor je v okviru obeleževanja 10-letnice njihovega projekta Epruvetka pripravilo knjižico z zbranimi informacijami o darovanju krvi, krvotvornih matičnih celic in organov. Po njihovih navedbah gre za prvi takšen primer v Sloveniji, ki na enem mestu združuje vse ključne informacije o teh treh področjih.

Kompendij z naslovom Vse o darovanju po korakih so izdali lani in je namenjen širši javnosti. Želja študentov je, da vsaka srednja šola v Sloveniji pridobi vsaj en izvod.

“Ljudem želimo s tem kompendijem pokazati širšo sliko, zakaj je darovanje krvi, krvotvornih matičnih celic in organov pomembno, in jim dati osnovne informacije, da se lahko pripravijo na darovanje,” je na spletni predstavitvi knjižnice povedala avtorica kompendija in nekdanja vodja projekta Iva Jajčevič.

Z izdajo kompendija – to je izraz za priročnik z na kratko prikazano snovjo določene stroke – so obeležili deset let delovanja projekta Epruvetka, ki so ga študenti medicine začeli leta 2010 z namenom ozaveščanja ljudi o pomenu darovanja. Prvotni namen projekta je bilo ozaveščanje javnosti o pomenu darovanja krvotvornih matičnih celic, kmalu pa so ga v sodelovanju s Centrom za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor in mentorico Eriko Kavaš razširili še na krvodajalstvo.

Ob tem so začeli sodelovati z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor in drugimi združenji Rdečega križa, kasneje pa tudi z registrom nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenija Donor in Zavodom RS za presaditve organov in tkiv Slovenija Transplant. “V desetih letih smo dosegli ogromno in presegli vsa naša pričakovanja,” je povedala Jajčevičeva.

V okviru projekta Epruvetka študenti med drugim izvajajo delavnice po srednjih šolah, kjer mladim predstavljajo pomen darovanja krvi, krvotvornih matičnih celic in organov. “Tematika darovanja je še vedno tabu tema, darovalcev je premalo in ravno to je tisto, kar želimo spremeniti,” izpostavljajo v društvu.

Source
sta.si
Back to top button