Štucin: Vlada ne razmišlja o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško

Slovenska vlada po besedah državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Marka Štucina kljub povečanju nedovoljenih prehodov trenutno ne razmišlja o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško. Želi si, da bi Hrvaška, pa tudi druge države Zahodnega Balkana storile vse, kar lahko, za zajezitev migracij.

“Vlada v tem trenutku ne razmišlja o tem, da bi uvedla mejni nadzor na meji s Hrvaško, vendar pa schengenski zakonik to omogoča,” je ob prihodu na zasedanje ministrov za evropske zadeve v Bruslju, na katerem bodo razpravljali tudi o soočanju z migracijami, povedal Štucin.

“Jaz si močno želim in mislim, da si vsi to želimo, da bo predvsem Hrvaška naredila vse, kar lahko, da zameji število migracij,” je povedal. Poudaril je, da to ne velja zgolj za Hrvaško, ampak tudi druge države na Zahodnem Balkanu.

Po vstopu Hrvaške v schengen v začetku leta se je število nezakonitih prehodov meje močno povečalo. Policija je od začetka leta do konca avgusta obravnavala 36.137 nezakonitih prehodov meje. V istem obdobju lanskega leta pa so obravnavali 13.601 nedovoljen vstop, so v ponedeljek sporočili s policije.

Štucin je ob tem spomnil na ponedeljkove besede premierja Roberta Goloba, da se celotna Evropska unija sooča s problemom povečanja migracij. Državni sekretar na MZEZ je dejal, da je treba najti rešitev, ki bo temeljila tudi na solidarnosti med državami članicami.

“Slovenija bo vedno skušala konstruktivno iskati rešitve, ki bodo zamejile ilegalne migracije,” je povedal.

Ministri za evropske zadeve na današnjem zasedanju v okviru priprav na oktobrsko srečanje voditeljev EU razpravljajo tudi o problematiki migracij, potem ko so zaostrile razmere na italijanskem otoku Lampedusa. Otok, na katerega je v preteklem tednu prišlo na tisoče migrantov, je minuli konec tedna skupaj z italijansko premierko Giorgio Meloni obiskala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je Italiji zagotovila podporo EU.

Back to top button