Stroški dela v zadnjem lanskem četrtletju višji

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v zadnjem lanskem četrtletju po začasnih podatkih statističnega urada v primerjavi z zadnjim predlanskim četrtletjem povprečno višji za 3,5 odstotka. Plače za dejansko opravljeno uro so bile povprečno višje za 3,4 odstotka, drugi stroški dela pa za 5,1 odstotka.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se v primerjalnem obdobju najbolj izrazito znižali v dejavnosti gostinstvo, in sicer za 6,7 odstotka, je danes sporočil statistični urad.

Najbolj izrazito ali za 29,2 odstotka so se zvišali v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo. “To je med drugim posledica izplačil (izrednih) dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19,” so navedli.

Po najnovejših podatkih evropskega statističnega urada Eurostat so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v tretjem četrtletju 2020 v skoraj vseh državah EU višji kot v tretjem četrtletju 2019. Pri tem dejavnost kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo ni vključena.

Najbolj so se znižali na Malti (za 5,5 odstotka), Cipru (za 3,9 odstotka), Irskem (za 2,8 odstotka) in na Hrvaškem (za 0,7 odstotka). Zvišanje pa je bilo najizrazitejše na Češkem (za 6,1 odstotka) in na Madžarskem (za 6 odstotkov).

V EU so se ti stroški v opazovanem obdobju zvišali za 2,2 odstotka. V Sloveniji so bili višji za 2,4 odstotka, so še povzeli.

Source
STA
Back to top button