Strokovnjaki v spletnem pogovoru STA o dejstvih o cepljenju in cepivih proti covidu-19

Ta teden se začenja cepljenje proti covidu-19 splošne populacije. Ker se zlasti na družbenih omrežjih pojavljajo informacije o cepljenju, ki ne držijo, a lahko vplivajo na odločitev mnogih o cepljenju, STA organizira razpravo, na kateri bodo strokovnjaki podajali resnične informacije in dejstva o cepivu in cepljenju proti covidu-19.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi se moralo cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva, da bi lahko omejili epidemijo do te mere, da bi se lahko vsaj do določene mere vrnili v način življenja pred epidemijo.

Medtem pa anketa, ki jo so jo konec decembra opravili študenti Univerze v Mariboru, Sledilnik za covid-19 in Valicon, kaže, da se namerava zagotovo cepiti 20 odstotkov vprašanih, verjetno se bo cepilo skoraj 30 odstotkov, medtem ko se jih 31 odstotkov verjetno ne bo cepilo, 19 odstotkov pa sploh ne.

Dokončno torej ni odločenih še okoli 60 odstotkov vprašanih. Da bi se lažje odločili, predvsem pa da bi se odločili na podlagi resničnih in znanstveno utemeljenih informacij stroke, bodo imunolog Alojz Ihan, sintezni biolog Roman Jerala in epidemiolog Mario Fafangel na okrogli mizi v okviru portala STAznanost odgovarjali in pojasnjevali največje dileme, ki se trenutno pojavljajo v javnosti glede cepiv in cepljenja proti covidu-19.

Tako bodo med drugim pojasnili, ali res lahko zbolimo zaradi cepljenja, ali so lahko cepljenje osebe kužne, kako so RNK cepiva, ki so trenutno registrirana v EU, nastala in kako delujejo, kakšne so prednosti teh cepiv v primerjavi s t. i. klasičnimi in kakšne in kako pogoste stranske učinke lahko ljudje po cepljenju pričakujejo.

Odgovarjali bodo tudi na to, koliko časa more miniti od cepljenja, da je posameznik zaščiten, zakaj je določena prav ta številka – najmanj 60 odstotkov – precepljenosti za učinkovito omejevanje epidemije, zakaj je pomembno, da se cepijo tisti, ki so že preboleli covid-19 in koliko časa po preboleli bolezni je primerno, da se cepijo. Svetovali pa bodo tudi, ali naj se cepijo kronični bolniki, bolniki z rakom, morda tudi nosečnice in doječe matere.

Spletni pogovor bo potekal ob 13. uri, v živo pa ga bo mogoče spremljati na vzivo.sta.si in znanost.sta.si ter na kanalih STA na družbenih omrežjih.

Source
STA
Back to top button