Strle: Pričakujemo lahko veliko okuženih z omikronom v razmeroma kratkem času

Infektolog in nekdanji predstojnik infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Franc Strle je danes povedal, da je različica omikron zelo kužna in da lahko pričakujemo veliko okuženih v razmeroma kratkem času. Dobra stvar pri omikronu je ta, da bolezen poteka v lažji obliki, potreba po hospitalizaciji je manjša, je dejal.

 

 

Kot je pojasnil, različico omikron poznamo razmeroma malo časa oziroma manj kot dva meseca, vemo pa, da je ta različica veliko bolj nalezljiva in da je inkubacijska doba krajša kot pri ostalih različicah. “To pomeni, da lahko pričakujemo, deloma že čutimo, veliko število okuženih v razmeroma kratkem času,” je na današnji vladni novinarski konferenci dejal Strle.

Poudaril je, da je dobra stvar pri različici omikron ta, da je videti, da bolezen poteka v blažji obliki in da je delež tistih, ki imajo težji potek bolezni ali celo potrebujejo obravnavo v enoti intenzivne terapije, manjši. To po njegovih besedah pomeni, da bo delež bolnikov, ki bi potrebovali hospitalizacijo, manjši, a bo njihovo število še vedno veliko zaradi velikega skupnega števila okuženih.

Strle je pozval k upoštevanju vseh dosedanjih ukrepov, torej vzdrževanju razdalje, izogibanju zaprtim prostorom, ustreznemu prezračevanju, higieni rok in kašlja, nošnji mask in, kar je po njegovem najpomembnejše, cepljenju. To je najboljša zaščita pred omikronom in pred hospitalizacijo, je dejal Strle in dodal, da ne pričakujejo, da bo cepljenje prepričljivo zmanjšalo širjenje virusa, se bo pa prepričljivo zmanjšal delež tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo.

“Za vse nas je to težko obdobje in ljudje to težko prenašamo z vsemi omejitvami, a z dobrim pozitivnim pristopom in pozitivnimi ukrepi in z manj razdiralnostmi bo naše življenje bistveno boljše,” je zaključil Strle.

Glede bolezenske slike omikrona je še pojasnil, da so v ospredju težave z vnetjem zgornjih dihal – vneto grlo, suh kašelj, ni pa motenj vonja niti okusa. Potek bolezni je blag, kar pomeni, da bo veliko ljudi ostalo doma, v poštev pride simptomatska terapija kot pri vnetjih.

Source
STA
Back to top button