EUSlovenija

Strategija EUSAIR za nadaljnji razvoj okoljskih projektov v jadransko-jonski regiji

Predstavniki strategije EU za jadransko-jonsko makroregijo (EUSAIR) so danes na novinarski konferenci predstavili najpomembnejše dosežke v času od junija lani, ko je naša država prevzela enoletno predsedovanje. Nosilna tema predsedovanja je zeleno povezovanje, posebno pozornost pa so danes posvetili stebru kakovosti okolja.

 

Sokoordinator stebra kakovosti okolja Mitja Bricelj je na novinarski konferenci, ki je potekala prek spleta, predstavil napredek pri upoštevanju okolja v načrtovanju sodobnega razvoja v regiji. Ta se kaže v varovanju morskih virov, zeleni infrastrukturi in ekosistemskih storitvah, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Posebej je poudaril inovativne čezmejne projekte za upoštevanje ekokoridorjev na kopnem in morju, celovito upravljanje z obalo, prostorsko načrtovanje na morju ter preprečevanje onesnaženja zaradi nesreč na morju. Vsi navedeni projekti po njegovih besedah pomembno prispevajo k doseganju ciljev EU v okviru zelenega dogovora in celovite pomorske politike v jadransko-jonski regiji.

Ivana Stojanović z ministrstva za ekologijo, prostor in urbanizem Črne gore je predstavila možnosti sofinanciranja projektov v okviru evropskih, mednarodnih, državnih in zasebnih finančnih sredstev. Pri tem je izpostavila instrumente, ki so na voljo tudi državam, nečlanicam EU.

Iztok Škerlič iz JZP Izola-EUSAIR Facility Point je izpostavil naravnanost v okoljske teme. “Tako kot v programskem obdobju 2014-2020 v državah članicah in državah kandidatkah z instrumenti IPA za predpristopno sodelovanje v prihodnjem finančnem programskem obdobju 2021-2027 obstaja veliko možnosti za sofinanciranje projektov znotraj stebra kakovosti okolja. Večina sredstev bo namenjena okoljskim prednostnim nalogam,” je dejal.

EUSAIR je strategija EU za jadransko-jonsko regijo, ki naslavlja skupne izzive regije in krepi sodelovanje deležnikov za ekonomsko, socialno in teritorialno kohezijo. Vključuje devet držav, poleg Slovenije še Grčijo, Hrvaško, Italijo, Albanijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Srbijo in Severno Makedonijo.

Letošnji forum EUSAIR bo maja v Izoli, tokrat z naslovom Na obalah skupnega morja. Osrednja tema bodo podnebni izzivi ter trajnostno okrevanje regije po koncu pandemije covida-19.

Source
STA
Back to top button