AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Stopnja registrirane brezposelnosti februarja nekoliko navzdol

Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji je bila februarja pri devetih odstotkih, kar je 0,4 odstotne točke manj kot mesec dni prej, ko se je povzpela najvišje od izbruha koronske krize lani spomladi. Še vedno pa je precej presegala svojo vrednost izpred leta dni, ko je bila pri 7,9 odstotka, kažejo podatki zavoda za zaposlovanje.

Pri moških je bila stopnja registrirane brezposelnosti februarja 8,3-odstotna, pri ženskah pa desetodstotna. Stopnja dolgotrajne brezposelnosti je bila 4,2-odstotna, zelo dolgotrajne brezposelnosti pa 2,5-odstotna.

Najvišja stopnja registrirane brezposelnosti je bila v drugem mesecu letos v območnih enotah zavoda za zaposlovanje Murska Sobota (13,0 odstotka), Maribor (11,4 odstotka) in Sevnica (10,6 odstotka), najnižja pa v območnih enotah Kranj (6,5 odstotka), Nova Gorica (6,7 odstotka) in Novo mesto (7,6 odstotka).

Po statističnih regijah je bila stopnja brezposelnosti najvišja v pomurski (13,0 odstotka), podravski (10,9 odstotka) in posavski (10,6 odstotka), dvomestno stopnjo brezposelnosti so beležili še v Zasavju, kjer je bila desetodstotna. Najnižja pa je bila stopnja brezposelnosti februarja v gorenjski (6,5 odstotka), goriški (6,7 odstotka) in primorsko-notranjski (7,1 odstotka) regiji.

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji, ki se je od pomladi 2019 ohranjala pod osmimi odstotki, je poskočila po izbruhu koronske krize lani spomladi. Od aprila do avgusta je vztrajala nad devetimi odstotki, se v jesenskih mesecih znižala na 8,6 odstotka, spet pa začela rasti proti koncu leta. Januarja letos je poskočila na 9,4 odstotka, kjer ni bila že od maja 2017, februarja pa se je spet nekoliko znižala.

Da brezposelnost ne bi še bistveno bolj narasla in bi bile posledice krize za trg dela blažje, je država v času koronske krize sprejela več ukrepov s področja trga dela, med drugim subvencioniranje čakanja na delo doma ter skrajšanega delovnega časa. Prav tako niso enako prizadeti vsi deli gospodarstva, saj je brezposelnost narasla predvsem v bolj prizadetem storitvenem sektorju.

Stopnja registrirane brezposelnosti predstavlja delež registriranih brezposelnih v skupnem številu delovno aktivnih. Po zadnjih razpoložljivih podatkih je bilo na zavodu za zaposlovanje v torek prijavljenih 80.198 brezposelnih.

Source
STA
Back to top button