Štirje predsedniki tudi o soočanju z epidemijo in pripravah na predsedovanje EU

Predsednik republike Borut Pahor bo danes v predsedniški palači priredil tradicionalno srečanje štirih predsednikov – države, državnega zbora, vlade in državnega sveta. Letos se bodo predsedniki med drugim pogovarjali o soočanju z epidemijo covida-19, uveljavitvi odločbe ustavnega sodišča glede volitev in pripravah na predsedovanje Svetu EU.

 

V predsedniški palači se bodo srečali predsednik republike Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik vlade Janez Janša in predsednik DS Alojz Kovšca.

Na dnevnem redu bo med drugim razprava o soočanju z epidemijo covida-19. Ta v drugem valu ne popušča, luč na koncu predora pa se kaže v obliki skorajšnjega začetka cepljenja proti covidu-19 in poskusnega množičnega testiranja na okužbo z novim koronovirusom.

Prav tako se bodo predsedniki dotaknili volilne zakonodaje. Ukinitev volilnih okrajev in uvedba prednostnega glasu minuli petek niti v drugem poizkusu v DZ ni prejela zadostne dvotretjinske podpore. Zato je pričakovati vložitev predloga za spremembe meja volilnih okrajev, ki je druga pot za implementacijo ustavne odločbe.

Ne nazadnje bo beseda tekla tudi o predsedovanju Svetu EU, ki Slovenijo čaka v drugi polovici prihodnjega leta.

Namen srečanj, ki jih je Pahor uvedel leta 2014 in so odtlej redna, je izmenjava stališč o družbenih vprašanjih, ki za uspešno reševanje terjajo široko politično sodelovanje in podporo, so še zapisali v uradu predsednika republike.

Source
STA
Back to top button