Slovenija

Štiri občine slovenske Istre obeležile dan državnosti v Portorožu

Občine Piran, Izola, Koper in Ankaran so dan državnosti obeležile v četrtek v Portorožu. Predsednik republike Borut Pahor, ki je bil slavnostni govornik, je kot srečno okoliščino pred 30 leti omenil, da se je tedanja oblast odločila, da se zavzame za en skupen cilj – ustanovitev lastne države. “Razumeli smo, da obstanemo le enotni,” je dejal.

Spomnil je na večer pred 30 leti in vseljudsko enotnost, ki je zaznamovala tedanji čas. Poudaril je, da je bila takšna vseljudska enotnost plod političnega sodelovanja, ki je navdihnilo ljudi, so predsednikove besede povzeli v njegovem uradu. Razlike so bile tudi takrat, “vendar smo razumeli, da enotni obstanemo, razklani pa propademo”, je dodal.

V sklepnem delu govora je spomnil, da sredi prestolnice ne stoji kip vojskovodje, ampak pesnika Franceta Prešerna. Slovenke in Slovenci po njegovih besedah veliko dolgujemo kulturi, ki nas je tudi politično povezovala. “Prešeren nam je dal Zdravljico, našo himno. Če kje, potem tukaj, v slovenski Istri, živite v sožitju in dobro razumete njegove besede,” je menil.

S Prešernovo Zdravljico po njegovih besedah nismo dobili le himne, ampak tudi politični program. “Imamo eno domovino, dveh ne moremo imeti,” je spomnil. V tej domovini je po njegovem prepričanju dovolj prostora za vse, če bomo sodelovali. “Če ne bomo, ne bo prostora za nikogar,” je sklenil.

Župan Občine Piran Dženio Zadković je v imenu koordinacije županov P. I. K. A. povedal, da so junaki sodobnega sveta aktivni deležniki v družbi, kjer soustvarjajo boljše pogoje za širšo skupnost, se borijo za svoje ideale in ne posegajo po pravicah sodržavljank in sodržavljanov, so zapisali v Občini Piran. Takšna je Slovenija, v kakršni si želi živeti.

V občinah Piran, Izola, Koper in Ankaran so se odločili za obeležitev 30. obletnico dneva državnosti s skupno slovesnostjo, da bi tako še enkrat dokazali željo po enotnosti tega prostora, so navedli na občini. Skupna prizadevanja obalnih županov na različnih področjih so po njihovih besedah osnova za razvoj slovenske Istre in hkrati dragocen zgled vsej Sloveniji.

Vizija kulturno-znanstvenega medobčinskega sodelovanja županov slovenske Istre se je s premierno uprizoritvijo Krsta pri Savici, ki ga je pripravilo Gledališče Koper, in z znanstvenim simpozijem, ki je bil v dopoldanskem času, uresničila, so poudarili na občini.

Nacionalni ep Krst pri Savici po njihovih besedah razgalja slovensko identiteto razdvojenosti in obenem ponuja priložnost, da vsi, ki dvomijo o složni in odločni Sloveniji, znova razmislijo, ali želijo biti pasivni ali aktivni državljanke in državljani. Letošnja 30. obletnica slovenske države predstavlja pomembno izhodišče za temeljito revizijo in novo strategijo boljše prihodnosti, menijo.

Župani štirih občin v okviru združenja P. I. K. A. sodelujejo na različnih področjih, občasno imajo različna mnenja, a vztrajno in z dialogom iščejo nove smernice in poti do skupnega cilja. Iz njihovih prizadevanj izhajajo številne usmeritve, pa naj gre za sprejetje istrske kulturne strategije, ustrezno prometno povezanost priobalnega ozemlja ali željo po vzpostavitvi alternativnega vodnega vira za slovensko Istro.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button