AktualnoSlovenija

Število primerov angleške različice eksponentno raste, z njo precej obremenjena obalno-kraška regija

Pri nas so doslej potrdili 83 primerov angleške, sedem nigerijske in dva primera južnoafriške različice koronavirusa, je predstavila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. Opozorila je, da število primerov angleške različice eksponentno raste, z njo je precej obremenjena obalno-kraška regija.

Po pojasnilih Žohar Čretnikove, ki je na vladni novinarski konferenci predstavila nove podatke sledenja različicam novega koronavirusa, ki ga izvajajo v NLZOH v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ter na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), so od začetka leta do torka pridobili skupaj 1691 sekvenc celotnega genoma virusa. Največja pozornost je zaradi večje prenosljivosti namenjena angleški, južnoafriški in brazilski različici virusa, pri čemer slednje v Sloveniji še niso potrdili.

Žohar Čretnikova je ob tem izpostavila predvsem naraščanje števila primerov angleške različice pri nas, ki nosi oznako B.1.1.7 in ki po podatkih NLZOH na koprskem področju predstavlja štiri odstotke primerov. Tako je po njenih besedah obalno-kraška regija s tega vidika trenutno zelo obremenjena. V postopku nadaljnjega potrjevanja imajo še več primerov vzorcev, zato obstaja velika verjetnost, da se bo tudi v naslednjem tednu število potrjenih primerov angleške različice podvojilo, je dejala Žohar Čretnikova. Sicer je po njenih navedbah 33 primerov angleške različice potrdil NLZOH v sodelovanju z UKC Ljubljana, 49 jih je potrdil IMI, enega pa so potrdili že v Belgiji.

Prisotnost južnoafriške različice z oznako B.1.351 so doslej potrdili v dveh primerih, v prvem pri nas potrjenem primeru je šlo za osebo, ki nima epidemiološke indikacije o potovanju v tujino. En primer južnoafriške različice pa je še v potrjevanju, je pojasnila Žohar Čretnikova.

Ob tem po njenih pojasnilih obstajajo še druge različice virusa, ki nosijo posamezne ali več kritičnih mutacij. Ena od takšnih je tudi nigerijska različica z oznako B.1.525. Kot je navedla, je IMI v osrednjeslovenski regiji potrdil štiri primere te različice, v NLZOH pa so potrdili po en primer v Mariboru, jugovzhodni Sloveniji in Kranju.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button