SlovenijaGospodarstvo

Steklarna Hrastnik v mednarodnem projektu na področju vodika

Steklarna Hrastnik sodeluje v mednarodnem projektu H2GLASS, v okviru katerega želijo ustvariti tehnologijo, ki jo v steklarstvu potrebujejo za dosego stoodstotnega izgorevanja vodika v proizvodnih obratih. Gre za največji evropski projekt na področju vodika v steklarski industriji in je subvencioniran s pomočjo evropskih sredstev.

 

Kot so sporočili iz Steklarne Hrastnik, projekt vključuje 23 partnerjev. V njem sodelujejo različni steklarski sektorji, tako proizvajalci embalažnega in ravnega stekla kot proizvajalci steklenih vlaken. Koordinator projekta je norveško podjetje Sintef Energy, aktivnosti v okviru projekta pa bodo izvajali štiri leta.

Hrastniška steklarna želi do leta 2024 uporabo stoodstotnega vodika prikazati v dveh poslovnih enotah. Tako bodo uporabo vodika združili z uporabo električno podprtega taljenja stekla ter močno znižali izpuste toplogrednih plinov iz izgorevanja goriva brez bistvenih vplivov na fleksibilnost proizvodnje in življenjsko dobo steklarske peči. Če bo industrijski prikaz uspešen, bo kombinacija teh tehnologij ključna za razogljičenje proizvodnje stekla, ocenjujejo v steklarni.

Navedli so tudi, da inovativnost, še posebej na področju trajnostnega razvoja, dviguje njihovo prepoznavnost tako pri obstoječih kot potencialnih kupcih, lastnikih blagovnih znamk in tudi med potencialnimi bodočimi zaposlenimi. Daje jim torej prednost pred konkurenco na trgu, omogoča lažji prehod na ogljično nevtralnost, boljše izkoriščanje novih tehnologij in hitrejšo digitalizacijo.

Kot so poudarili v steklarni, je steklarstvo tako kot ostale energijsko intenzivne industrijske panoge nepogrešljiv del gospodarstva, saj zagotavlja surovine in izdelke za druge vrednostne verige, pomembne za gospodarstvo EU. “Posledično razogljičenje industrijskih procesov ni nujno samo za doseganje podnebnih ciljev, temveč tudi za ohranjanje konkurenčne prednosti in zaščito delovnih mest v EU,” so dodali.

Proizvodnja stekla v podnebno nevtralni družbi bo po njihovih navedbah temeljila na diverzikaciji virov energije, kar poleg elektrifikacije procesov vključuje tudi sočasno uporabo alternativnih energijskih vektorjev, pridobljenih iz obnovljivih virov energije. S tem bo mogoče uporabo konvencionalnih nizkoogljičnih fosilnih energentov zmanjšati na minimum na račun večje fleksibilnosti uporabe energije iz obnovljivih virov energije.

Source
STA
Back to top button