Steklarna Hrastnik s projektoma za manjši ogljični odtis

Steklarna Hrastnik načrtuje nova nizkoogljična projekta na steklarskih pečeh v naslednjih petih letih. Tako bo steklarna do leta 2025 tretjino porabe fosilnega goriva nadomestila z zeleno energijo, za 10 odstotkov zvišala svojo energetsko učinkovitost ter za petino znižala svoj ogljični odtis, so sporočili iz družbe.

 

S prehodom na nizkoogljično proizvodnjo želijo prispevati tudi k nadaljnjemu razvoju lokalnega okolja, v katerem Steklarna Hrastnik deluje 160 let. Letos je kot prva v regiji v okviru inovativnega pilotnega projekta eksperimentalno potrdila dekarbonizacijo taljenja stekla z vodikom, pridobljenim iz obnovljivih virov.

V njem so razvili izgorevalni sistem, ki jim bo omogočal neomejeno prilagajanje deleža vodika v gorivu. Tako bodo lahko optimizirali delovanje proizvodnje glede na razpoložljivost obnovljivih virov. Novembra zaključena naložba v novo peč v enoti Vitrum je pripravljena na implementacijo te vodikove tehnologije. Projekt implementacije vodikove tehnologije na industrijsko raven bo trajal pet let.

Peč temelji na najčistejši kisikovi tehnologiji, zato tudi zagotavlja manjšo porabo energije in ne povzroča dodatnih vplivov na okolje ob povečanih kapacitetah proizvodnje stekla. Investicija v peč je tudi osrednji del letošnjega 26,2-milijonskega investicijskega cikla, ki je hkrati največjih v zadnjih 10 letih za Steklarno Hrastnik.

Kot je pred kratkim povedal generalni direktor steklarne Peter Čas, bodo v proizvodni enoti Special peč v naslednjih treh letih predelali v hibridno-regenerativno peč, ki bo za svoje delovanje porabila 60 odstotkov zelene elektrike. S partnerji pa že snujejo nove načrte in projekte na področju nizkoogljične prihodnosti.

“Naslednje petletno obdobje je strateško zelo pomembno za dolgoročni razvoj Steklarne Hrastnik. Zavedamo se, da smo z našimi cilji ambiciozni, a smo prepričani, da je prehod steklarne v nizkoogljično podjetje v interesu ne le lokalne skupnosti, ampak tudi države,” je še dejal Čas.

Predsednik holdinga GlobalGlass, ki je lastnik Steklarne Hrastnik, Igor Lah pa ocenjuje, da je steklarna podjetje z dolgoročno vizijo, s projekti, načrti in inovacijami, ki jo uvrščajo v sam svetovni vrh proizvajalcev visoko kakovostnega embalažnega stekla.

“Transformacija steklarne, optimizacija proizvodnih procesov in sposobnost hitrega odzivanja na potrebe trga, potrjujejo njeno odličnost v vseh segmentih poslovanja. Strategiji vodenja in širši ekipi steklarne popolnoma zaupam in verjamem v nadaljnji dolgoročni razvoj in rast podjetja ter učvrstitev položaja med najboljšimi na svetu,” pravi Lah.

Gospodarski minister Zdravo Počivalšek je ob tem po navedbah steklarne poudaril, da zanje kot resor, ki je odgovoren za razvoj slovenskega gospodarstva, ni bilo nobenega dvoma, ali naložbo Steklarne Hrastnik podpreti. Naložba je po njegovem prepričanju pravi odgovor podjetja na izzive prihodnosti: odpira pot do višje cenovnih izdelkov in s tem zahtevnejših trgov, omogoča zdravo rast podjetja, zagotavlja delo obstoječim in novim sodelavcem.

Subvencija s strani države znaša skoraj šest milijonov evrov in pokriva 25-odstoten delež naložbe v G peč, proizvodnje in kontrolne linije. Omenjena naložba se v celoti zaključuje naslednje leto z nakupom še dodatnih proizvodnih in kontrolnih strojev.

Source
STA
Back to top button