STA državno odlikovanje za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru

Predsednike republike Borut Pahor je danes Slovenski tiskovni agenciji (STA) podelil državno odlikovanje red za zasluge. STA je odlikovanje prejela za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Slovenije, so odlikovanje utemeljili v uradu predsednika republike.

V utemeljitvi odlikovanja so se v predsednikovem uradu med drugim spomnili začetkov agencije, ki je nastala ob rojstvu države in tako postala tudi njena uradna pričevalka. “Slovenska tiskovna agencija in samostojna Republika Slovenija sta nerazdružljivi vrstnici. Rodili sta se v prelomnem trenutku, skupaj šli skozi pretrese osamosvajanja in skupaj odraščali. Obe sta nastali iz nuje in vznesenosti, zdaj pa obe vstopata v novo zrelostno obdobje. Tudi danes je verodostojnost informacij enako pomembna, kot je bila pred tridesetimi leti, zato sta vloga in odgovornost Slovenske tiskovne agencije še naprej nenadomestljivi,” so navedli.

V 30 letih se je STA razvila v sodoben agencijski servis. V tem času se je Slovenija utrdila in razvila, mediji pa so se bistveno spreminjali. Spreminjala, rasla in prilagajala se je tudi STA, ob tem pa je ohranila poslanstvo obveščanja tuje javnosti o dogajanju v Sloveniji in njen angleški servis je vodilni dnevnoinformativni vir v angleškem jeziku v Sloveniji.

Glede potreb domače javnosti pa je njen razvoj, kot so utemeljili, sledil oblikovanju slovenske družbe in medijev. Spremlja in poroča o vseh področjih življenja v Sloveniji od politike in gospodarstva do kulture, športa, znanosti, šolstva. Vsak dan objavi več kot 350 novic v slovenskem in angleškem jeziku, z lokalnimi dopisništvi spremlja in opisuje dogajanje v lokalnih okoljih ter s tem povezuje Slovenijo. “Brez njenega dela bi prenekateri dogodki ostali nevidni in neznani,” so še izpostavili.

Odlikovanje sta na današnji slovesnosti sprejela odgovorna urednica agencije Barbara Štrukelj in direktor STA Bojan Veselinovič. Ob prejemu nagrade je poudaril, da so avtonomne in institucionalno ter finančno neodvisne agencije zlati standard svobode medijev, demokracije in spoštovanja pravice do obveščenosti.

“Hitra, verodostojna in nemnenjska informacija, ki je osnovni produkt agencije, pa je zdaj – ko imamo informacij preveč, obveščeni pa smo vse slabše – še toliko bolj v javnem interesu. Ustavitev financiranja STA je zato nedvomno najtemnejša epizoda v zgodovini agencije, za katero upamo, da se bo končala s spoštovanjem obeh zakonov, ki urejata to področje, ter razuma, ki bo končal našo agonijo,” je pozval.

Ob obletnici je STA namreč v negotovem položaju, saj ji vlada že več kot 170 dni ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo.

Pahor je državna odlikovanja danes podelil tudi radijskemu in televizijskemu programu za italijansko narodno skupnost v okviru koprskega regionalnega centra Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in slovenskemu dopisništvu italijanske javne televizije RAI. Slednji je odlikovanje prejel za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v slovenščini, namenjenih slovenski narodni skupnosti v Italiji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.

Radijski in televizijski program za italijansko narodno skupnost pa sta ob več kot 70-letni radijski in 50-letni televizijski tradiciji red za zasluge prejela za pomembno vlogo pri ustvarjanju radiotelevizijskih vsebin v italijanščini, namenjenih italijanski narodni skupnosti v Sloveniji, in za dolgoletno čezmejno sodelovanje, ki prispeva k bogatitvi programov na obeh straneh meje.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button