Spletni prenos ob zaključku 20. Klubskega maratona Radia Študent

Že od leta 2001 se v organizaciji kultnega Radia Študent, najstarejšega tovrstnega medija v Evropi, vsako jesen zgodi Klubski maraton. Gre za akcijo, za turnejo, ki omogoča prodor še neuveljavljenim, manj poznanim, ne tako zelo izkušenim glasbenim skupinam, ter posameznim glasbenicam in glasbenikom. Izbor poteka prek prijav, ki jih prečeše vsako leto malo spremenjena ekipa sodelavcev glasbene redakcije in (običajno) šestim prijavljenim zasedbam ali posameznikom omogoči več tednov trajajočo turnejo po glasbenem klubovju alternativne domače scene, koncert z intervjujem, ki se prenaša prek videostreama in radijskih sprejemnikov, snemanje v produkcijskem studiju Radia Študent, nastop na velikem zaključnem dogodku, v zadnjih letih pa se po dve posneti skladbi vsakega benda/izvajalca uvrstita tudi na kompilacijski plošček. Opravka imamo torej z nepogrešljivo, nenadomestljivo reinkarnacijo tega, kar je v našem prostoru nekoč pomenil festival Novi Rock. S priložnostjo vsem alternativnim ustvarjalcem zvoka, da pretresejo milje domače nekomercialne glasbe in svoje ime ponesejo v vse, tudi necentralizirane kotičke Slovenije. Med bivšimi maratonci lahko tako naštejemo veliko imen, ki so danes nepogrešljiv del naše kulturne scene, denimo ŠKM banda, it’s everyone else, Nikki Louder, Čao Portorož, Christian Kroupa, Muzikačaka, 7AM, Lynch, SsmKOSK in še in še bi lahko naštevali…

Temu legendarnemu naboru se je letos pridružilo šest zasedb, ki so žirijo prepričale z različnimi zvočnimi atributi. 3:rma je kantavtorska štajerska dvojina vokala in kitare, Spiral Mind predstavlja topografije notranjega, s hiphopom in psihadeličnimi kitarami opremljenega sveta Manuela Brajnika, Kavasutra je reinkarnacija ožjega izbora zahodnoslovenske improvizatorske zasedbe Kombo C, Klinci so metliški rimoklepači, LeLee pa širšeregijska garažna trojica. Za bolj oprijemljivo sliko naštetih zvokov si lahko kompilacijo KM20 lahko zastonj ali za prostovoljno donacijo naložite prek Bandcamp strani RŠ.

Jubilejni, 20. maratonski krog se je bil zaradi nepremostljivih ovir letošnjega leta odviti nekoliko drugače. Zvočna fis kultura zaradi ukrepov ni mogla zazveneti v čisto vsaki niši, nekaj – s trdno voljo prigaranim – prizoriščem je zagodlo tudi nestanovitno vreme ali pa kakšna nenadna sprememba odločb in odlokov, ki sive lase delavcem v kulturi povzročajo že vse od marca. Tako se je več dogodkov odvilo na spletu, a švic in musklfibr je bilo vseeno moč zaznati tudi prek ekranov. Slavnostni obletnici primerno so nekatere izmed dogodkov s svojo muziko počastili tudi nekateri pretekli maratonci, med njimi balans, Neo, Kleemar, Samuel Blues, Miha Peterlič ter zasedba Pantaloons. Slednja dva sta se pridružila dvojcu 3:rma na prav posebnem video prenosu, v oddaji Izštekani na RTV-jevem programu Val 202.

Špela Cvetko, glasbena urednica Radia Študent je letošnji Klubski maraton za Megafon.si opisala takole: Za Klubski maraton, ki letos obeležuje častitljivih dvajset let, bi lahko morda rekli, da gre za relikvijo preteklega časa, ko je bila edina možnost predstavitve glasbenikov na odrih. V času DIY promocije in samozaložništva na pretočnih platformah je tako potencialno občinstvo na dosegu roke tudi brez fizične manifestacije. Vendar, kot je pokazalo leto 2020, so nastopi v živo še vedno cenjeni kot prostor druženja in priložnost, da se glasbenik z svojim občinstvom tudi dejansko poveže. Zato je bilo pomembno, da tudi Klubski maraton, čeprav na spletu, doživi svoj finale.“

Letos je torej zadonelo že dvajsetič, v torek, 29. decembra, ob 20:00 pa se lahko na YouTube kanalu RŠ prepričate, da so tudi letošnji maratonci kljub spremenjenim treningom uspešno prispeli do visoke kondicije in zastavljenega cilja. Za drzne vizualije bo poskrbela ekipa BEAM TEAM, ki razsvetljuje tudi marsikateri drugi video prenos, na pomoč pa bodo priskočili tudi ekipa RTV Študent, metelkovska kluba Channel Zero in Gala Hala ter Gledališče Glej. 

Source
U.P.
Back to top button