AktualnoSlovenija

Spletna svetovalnica za mlade To sem jaz praznuje 20. rojstni dan

Spletna svetovalnica za mlade To sem jaz v aprilu praznuje 20. rojstni dan. Deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v 20 letih pa se je razvila v največjo mladinsko svetovalnico v Sloveniji, ki mladim omogoča anonimen, preprost, hiter, javen in brezplačen dostop do strokovnega nasveta, so objavili na spletu.

Od prvega vprašanja mladostnika leta 2001 pa do danes so spletni svetovalci odgovorili na več kot 45.000 vprašanj o težavah in dilemah odraščanja. V tem času se je povečalo tudi število strokovnjakov, ki svetujejo mladostnikom v stiski. V začetni ekipi jih je bilo šest, danes pa jih je v mrežo spletnih svetovalcev aktivno vključenih 67, med njimi 35 psihologov, 19 zdravnikov različnih specializacij in 13 strokovnjakov drugih specialnosti. Vsi svetovalci so tudi prostovoljci, so še objavili na spletni strani NIJZ.

Mladi jih najpogosteje sprašujejo o dilemah, povezanih z odnosi z vrstniki in s prijatelji, o zaljubljenosti, telesnem dozorevanju in spolnosti ter samopodobi, je razvidno iz analize več kot 18.000 vprašanj. Najtežja vprašanja, ki jih naslovijo v kriznih situacijah in zavzamejo približno desetino vprašanj v celotni bazi, pa so povezana s samomorilno tematiko, motnjami hranjenja, samopoškodbenim vedenjem, tesnobo in depresijo ter različnimi vrstami nasilja.

Spletno svetovanje je del širšega programa za duševno zdravje mladih To sem jaz, ki je kot celota usmerjen v podporo mladim pri razvijanju psihične odpornosti, s poudarkom na razvijanju socialnih in čustvenih veščin ter samopodobe.

Ob jubileju se NIJZ zahvaljuje Ministrstvu za zdravje za dolgoletno podporo pri razvoju programa in vsem strokovnjakom, ki so bili ali so del spletne svetovalne mreže. Zahvaljujejo pa se tudi mladim za zaupanje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button