SlovenijaKultura

Spletna proslava ob 90-letnici zbora trboveljskih slavčkov

Poudarki zgodbe
  • Jubilejna prireditev je nastala v sodelovanju z Mladinskim gledališčem Svoboda in podjetjem Kaos Kreativne komunikacije, drevi pa bo na ogled preko Youtube kanala Zavoda Aspira.

Zavod Aspira drevi ob 19. uri vabi na spletni dogodek V delavskih čevljih po rdeči preprogi, s katerem bodo obeležili 90. obletnico ustanovitve trboveljskega otroškega pevskega zbora Slavček. Zbor, sestavljen iz otrok najrevnejših trboveljskih knapov, je pod vodstvom Avgusta Šuligoja s pesmijo osvojil svet, piše v najavi dogodka.

Šuligoj je bil eden tistih ljudi, ki ne zapustijo le spomina, temveč duhovno dediščino. Z njim so člani trboveljskih slavčkov “iz ozke sajaste doline temnih rovov, črne rude, barak in pustih sivih hiš s pesmijo osvojili svet”. Po vsej Evropi so jim prisluhnili v polnih dvoranah, njihova pesem pa je zazvenela tudi v neposrednem radijskem prenosu v daljno Ameriko, so zapisali organizatorji iz Zavoda Aspira.

Dodali so, da so svetovni muzikologi ob briljantnih izvedbah najzahtevnejših zborovskih kompozicij trboveljskih slavčkov le strmeli, saj so dotlej menili, da jih sploh ni mogoče izvajati: “Čudili so se jim in jih oboževali – otroke, ki so rasli v nemogočih razmerah, v kraju, pozabljenem od vseh.”

V desetih letih delovanja je zbor Slavček obiskal 73 krajev in izvedel 255 koncertov, njegovi člani pa so z vlakom prepotovali 20.000 kilometrov. “Bili so umetniki pred časom, fenomen sveta, ustvarili so temelje sodobne zborovske pesmi,” so poudarili organizatorji. Dodali so, da bodo z današnjo proslavo skušali pokukati pod “skrivnostno tančico v skoraj že mit, ki se ovija okrog zgodbe o delovanju zbora trboveljskih slavčkov”.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button