EUAktualnoSlovenija

Španska ministrica: Španija bo Sloveniji pomagala pri predsedovanju Uniji

Migracije bodo ena od prednostnih nalog Slovenije med predsedovanjem Svetu EU-ja

Španska zunanja ministrica Arancha González Laya je na pogovorih s slovenskim kolegom Anžetom Logarjem v Ljubljani napovedala podporo Sloveniji pri predsedovanju Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.

Kot je po srečanju povedal Logar, sta največ časa v pogovoru namenila ravno slovenskemu predsedovanju Svetu EU-ja, ki se bo začelo 1. julija. Dejal je, da ji je prednostne naloge predsedovanja lahko okvirno predstavil že na njunem septembrskem srečanju v Madridu, zdaj pa sta lahko precej bolj podrobno govorila o nalogah predsedovanja na ravni Unije.

González Laya je napovedala popolno podporo Sloveniji pri predsedovanju. “Španija bo delala skupaj s Slovenijo, da bo predsedovanje kar se da uspešno,” je dejala.

Za Španijo je po njenih besedah zelo pomembna odpornost EU-ja na področju zdravstva in tehnologije, kar bo ena od prioritet slovenskega predsedovanja.

Ena od tem je bila po besedah ministrov še konferenca o prihodnosti Evrope, pri vodenju katere bo v drugi polovici leta sodelovala tudi Slovenija. Španska zunanja ministrica se je zavzela za to, da bi bila Unija v prihodnje bolj strateško avtonomna.

Logar je dejal, da sta s špansko ministrico posebno pozornost namenila tudi usklajevanju na področju priseljevanja in pripravi evropskega pakta o migracijah in azilu. Španija je po njegovih besedah ena ključnih držav, ki so prve soočene z migracijami. “Današnja izmenjava je zelo pomembna za dokončno pripravo našega programa predsedovanja,” je poudaril. Migracije bodo sicer tudi ena od prednostnih nalog Slovenije med predsedovanjem Svetu EU-ja.

González Laya pa je glede tega povedala, da si s slovenskim kolegom prizadevata za okrepitev zunanje razsežnosti pakta o migracijah in za okrepitev političnih odnosov z državami izvora migracij in tranzitnimi državami.

S tem so povezani tudi odnosi med EU-jem in Afriko, o katerih sta minister in ministrica prav tako govorila. Vodjo španske diplomacije veseli, da se Slovenija zanima za dogajanje v južni soseščini Unije, in izrazila je upanje, da se bo Slovenija čim prej pridružila skupini sredozemskih držav EU (MED7).

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Back to top button