ŠOU v Ljubljani pozdravlja dveletno prehodno obdobje pri vpisu na univerze s poklicno maturo, a si želijo več

ŠOU v Ljubljani pozdravlja uvedbo dveletnega prehodnega roka pri vpisu na javne univerze s poklicno maturo in petim predmetom. Kljub temu se jim zdi rok prekratek, želijo si prehodnega obdobja v trajanju štirih let, kar bi omogočilo, da bodo tudi dijaki prvih in drugih letnikov ob vpisu na izbrano fakulteto deležni nediskriminatornega odnosa.

 

V Študentski organizaciji Univerze (ŠOU) v Ljubljani niso in ne bodo nasprotovali spremembi vpisnih pogojev, ki sledi zakonskim zahtevam, temveč kritizirajo odsotnost zadostnega prehodnega obdobja. “V okviru našega delovanja bomo tudi v prihodnosti zagovarjali dosledno upoštevanje pravic tako aktualnih, kakor tudi bodočih študentk in študentov ljubljanske univerze,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Obžalujejo pa odsotnost odločnega odziva vodstva ljubljanske univerze. Želijo si namreč, da bi univerza v sodelovanju s pristojnim ministrstvom in Nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) zagotovila prehodno obdobje v trajanju štirih let, ki bi omogočilo, da bodo tudi dijakinje in dijaki, ki trenutno obiskujejo prve in druge letnike srednje šole, ob vpisu na izbrano članico univerze deležni nediskriminatornega odnosa.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je v ponedeljek podpisal sklep o dopolnitvi razpisa in podaljšanju roka za vpis v dodiplomske in enovite študijske programe za študijsko leto 2023/2024 za univerzah v Ljubljani in na Primorskem.

S sklepom ministrstvo za nadaljnji dve leti odpravlja diskriminatoren položaj dijakinj in dijakov, ki so se neposredno pred vpisom na študij znašli v situaciji, kjer za vpis na določene programe ne zadostuje več opravljena poklicna matura skupaj z opravljenim petim predmetom, kljub dejstvu, da je to v preteklih letih zadostovalo, so še navedli v študentski organizaciji.

Source
STA
Back to top button