ŠOS poziva visokošolske zavode k prilagoditvi opravljanja izpitnih obveznosti

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je v luči visokega števila okužb z novim koronavirusom in velikega deleža študentov in visokošolskega osebja v karanteni zaradi tveganega stika na višje in visokošolske zavode naslovila poziv k bolj fleksibilnemu opravljanju izpitnih obveznosti v prihajajočem izpitnem obdobju, so danes sporočili iz ŠOS.

 

 

Epidemija covida-19 dosega nov, doslej nepredstavljiv vrhunec. Število pozitivnih na koronavirus vsakodnevno presega 5000, še bolj pa narašča število posameznikov v karanteni zaradi tveganega stika z okuženimi. V četrtek je bilo tako v karanteni že več kot 40.000 učencev in dijakov, kar je 15 odstotkov vseh učencev in dijakov.

Kljub temu, da v visokem šolstvu študenti istega letnika študijskega programa niso razumljeni kot “mehurček” in niso avtomatično v karanteni ob okužbi enega od njih, je po podatkih število novookuženih v prvem tednu tega leta najbolj poraslo prav v starostni skupini 15-24 let, kjer je okuženih preko 2700 na 100.000 prebivalcev, v drugih starostnih skupinah manj kot 2000, so opozorili v ŠOS.

Ob začetku zimskega izpitnega obdobja je po navedbah ŠOS mogoče pričakovati, da bo v prihajajočem mesecu število okuženih visokošolskih učiteljev ter študentov še naprej naraščalo, še v večjem številu pa bo naraščalo število visokošolskih učiteljev ter študentov v karanteni.

Število odsotnih članov visokošolske skupnosti onemogoča običajno izvajanje izpitnih obveznosti, zato študenti pozivajo vse višje- in visokošolske zavode, da opravljanje izpitov temu prilagodijo.

“Predlagamo, da se za študente, ki so zboleli za covidom-19 ali pa so zaradi tesnega stika z okuženo osebo v karanteni, omogoči opravljanje izpita ali kolokvija na daljavo ali pa se jim dodeli vsaj dodatni izpitni rok še v tem izpitnem obdobju,” so zapisali.

Ponovno pa pozivajo tudi, da visokošolsko osebje prisluhne študentom, ki se zaradi bolezni ali stika z okuženo osebo znajdejo v stiski pri opravljanju študijskih obveznosti. Študenti želijo študij zaključiti v čim krajšem roku, ob časovnih omejitvah, ki jih poleg obširnih študijskih obveznostih dodatno prinaša epidemija, pa pričakujejo več fleksibilnosti tako pri izvajanju predavanj in vaj, kot tudi izpitnih obveznosti, so v ŠOS še dodali v sporočilu za javnost.

Z Univerze v Ljubljani so za STA sporočili, da bodo izpiti načeloma potekali tako kot celoten študijski proces, torej ob strogem upoštevanju in preverjanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Če bo na izpitu večje število študentov, se lahko članice odločijo za spletno izvedbo. Glede študentov v karanteni oz. izolaciji bodo članice presodile, kakšne so razmere, možna je spletna izvedba, dodatni izpitni roki, prestavitev izpitnih rokov, so navedli.

Članice bodo sicer izvajanje izpitov optimizirale glede na trenutne razmere, vodstvo univerze pa je izdalo priporočilo, da se zaradi karanten in obolelosti razpišejo dodatni izpitni roki. Senati nekaterih članic so že sprejeli razpis dodatnega izpitnega roka, so še dodali na univerzi.

Univerza na Primorskem si v času pandemije prizadeva, da bi študentom omogočila reden in kakovosten študij, tudi s prilagoditvami in posluhom za študente, so za STA zapisali na univerzi. Preverjanje in ocenjevanje znanja praviloma poteka v živo, zato so na univerzi sprejeli obvezno vsakodnevno testiranje pred vstopom v prostore tako za študente kot zaposlene in pogodbene izvajalce, ne glede na status (PC) za celoten čas izpitnega obdobja.

Izvedbo preverjanja znanja na daljavo lahko za posamezen izpitni rok odobri samo dekan fakultete, glede na stanje karanten ali izolacij v skupini ali letniku. Pri tem mora biti posamezen izpitni rok izveden za vse prijavljene študente pod enakimi pogoji, bodisi v živo bodisi na daljavo, kombinacija ni dovoljena, je še dodal pomočnik rektorice Aleš Oven.

Source
STA
Back to top button