Šole za otroke s posebnimi potrebami danes izvajajo hitre teste za zaposlene

V šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami se danes pripravljajo na torkovo vnovično vrnitev otrok in začetek izvajanja učnega procesa. Danes povsod izvajajo hitra testiranja zaposlenih na novi koronavirus, za kar so kljub drugačni okrožnici morali poskrbeti sami. Odziv je sicer povsod dober, že prvi dan pa v šolah pričakujejo večino otrok.

Kot je za STA povedala Anja Ferlin, od novega leta v. d. ravnateljice Doma Antona Skale Maribor, kjer skrbijo za domsko varstvo ter vzgojo in izobraževanje oseb s posebnimi potrebami, so nekaj dni pred koncem leta prejeli okrožnico šolskega ministrstva, da naj bi hitre teste organiziralo ministrstvo za zdravje.

Ker od tam niso prejeli nobenih informacij glede tega, so se znašli sami in bodo zaposlene testirali preko zdravstvenega doma, ki danes izvaja tudi testiranje na sosednji Osnovni šoli Gustava Šiliha, kjer izvajajo učni program za njihove otroke. Vsem zaposlenim so testiranje priporočali, Ferlinova pa verjame, da se je zanj odločila večina od skupaj 23. V torek se v njihov dom sicer vračajo zgolj osnovnošolci, srednješolci pa zaenkrat še ostajajo doma.

Na ptujski Osnovni šoli Ljudevita Pivka, kjer izvajajo vzgojno-izobraževalni proces za otroke s posebnimi potrebami z območja celotnega Spodnjega Podravja, danes prav tako potekajo testiranja strokovnega in ostalega osebja, hkrati pa se pripravljajo na torkov prihod učencev.

Kot je za STA povedala ravnateljica Lidija Marin, se bodo zaposleni testirali v zdravstvenem domu, ki je v neposredni bližini šole. Pričakuje, da se bo večina zaposlenih odzvala, organizacije dela pa se bodo lahko lotili šele, ko bodo znani rezultati testiranj. Marinova pričakuje, da se bo že v torek vrnila večina od 115 otrok.

V obalnem Centru za usposabljanje Elvira Vatovec v Strunjanu in njihovi dislocirani enoti v Divači se tudi pripravljajo na vnovičen začetek dela. Po besedah ravnatelja Korada Lešnika učitelji po razredih pripravljajo vse potrebno za prilagojen način dela, ob tem pa bodo danes izvedli hitro testiranje.

“Pred novim letom smo sicer dobili okrožnico, da nas bo obiskala mobilna enota, ki je ni bilo, zato smo za zaposlene organizirali testiranje v zdravstvenem domu v Luciji. Mislim, da se je odzvalo okoli 70 odstotkov vseh strokovnih in tehničnih sodelavcev, tako da bomo v torek lahko relativno varno po dveh mesecih začeli pouk,” je za STA dejal ravnatelj centra z 59 zaposlenimi.

Skupaj skrbijo za 79 otrok iz celotne Obale in dela kraških občin, po zbranih informacijah naj bi se že prvi dan vrnilo 80 odstotkov otrok, medtem ko nekateri, ki imajo pridružene bolezni, zaradi večje previdnosti staršev ostajajo doma. “Že do konca tedna bi morda le lahko prišli skoraj vsi, saj tudi starši že komaj čakajo, da zaživi pouk v živo,” je še dodal Lešnik.

Tudi v Osnovni šoli Minke Namestnik-Sonje v Slovenski Bistrici so se morali glede izvedbe hitrih testov organizirati sami, tako da so se za to za vse zaposlene, ki še niso preboleli covida-19 dogovorili s tamkajšnjim zdravstvenim domom.

Kot je za STA povedala ravnateljica Klavdija Fridrih Gošnjak, danes urejajo prostore, organizacijsko pa so že dokončno pripravljeni na vrnitev otrok, enako velja tudi za prevoze. Skupaj je pri njih 46 zaposlenih, na testiranja pa danes odhaja 32, ki se v torek vračajo v šolo. Skrbijo za 56 otrok s širšega bistriškega in okoliškega območja, po zbranih podatkih pa se bodo v šolo vrnili skoraj vsi.

V Centru za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje so po zagotovilih ravnatelja Aleksandra Vališerja pripravljeni na vnovičen začetek učnega procesa. Tudi pri njih še na silvestrski dan niso vedeli, kako bo potekalo hitro testiranje zaposlenih, saj je po njegovih besedah očitno prišlo do šuma v komunikaciji med obema pristojnima ministrstvoma.

“Ravnatelji smo se morali znajti vsak po svoje. Iz nekaterih zdravstvenih domov so šole klicali, v našem o tem niso vedeli ničesar, zato smo se organizirali sami. Ker to sovpada z današnjim mobilnim testiranjem v Velenju, se ga bodo udeležili tudi naši zaposleni,” je za STA dejal Velišar. Po njegovih besedah se je za zdaj odzvala več kot polovica od 72 zaposlenih, a pričakuje, da bo odstotek še višji. Skrbijo za 121 otrok z območja šaleške in zgornje savinjske doline, večina pa jih vrnitev že komaj čaka.

Source
STA
Back to top button