Sojenje v zadevi Beltinci blizu konca

Ponovljeno sojenje Robertu Časarju in Milanu Pučku v zadevi Beltinci se bliža koncu. Današnjega naroka sodnik Matej Štros sicer ni mogel opraviti in ga je preložil na 28. februar, ko naj bi zaslišali izvedenca geodetske stroke in predvidoma zaključili dokazni postopek. Tožilstvo je spremenilo obtožnico glede višine protipravne premoženjske koristi.

 

 

Tudi postopek proti nekdanjemu prvemu možu Luke Koper Časarju zaznamujejo težave zaradi novega koronavirusa. Tako je zagovornik soobtoženega Pučka, odvetnik Denis Zobarič, zaradi karantene sodišču predlagal preložitev naroka. Sodnik Štros je poleg tega ugotavljal, da obramba ni podala soglasja za branje izvedenskega mnenja izvedenca geodetske stroke.

Tako bo sodišče izvedenca moralo zaslišati, in sicer je sodnik določil nov datum glavne obravnave za 28. februar. Stranke niso podale dodatnih dokaznih predlogov, tako da se bo takrat predvidoma tudi sklenil dokazni postopek.

Je pa tožilka Barbara Milič Rožman vložila manjšo spremembo obtožnice. Kot je pojasnila ob robu naroka, je tožilstvo glede na ugotovitve, da bi za inkriminirane storitve morala veljati najvišja štiriodstotna provizija, kot velja za storitve nepremičninskega posredovanja, za okoli 200.000 evrov dvignilo višino očitane protipravno pridobljene premoženjske koristi. Ta naj bi skupno znašala več kot milijon evrov.

Temu ustrezno bo svoj premoženjsko pravni zahtevek popravila tudi Luka Koper, je pojasnil njen zastopnik Mark Ojsteršek.

Po prvotni obtožbi naj bi se nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar in nekdanji izvršni direktor v Luki Milan Pučko ter Jožef Hozjan in Robert Graj, ki sta krivdo priznala, dogovorili, da bo Inženiring Graj Luki Koper zaračunaval previsoke cene svojih storitev, v Luki pa da ne bodo preverjali opravljenih del. Graj naj bi izdajal napihnjene račune ali pa račune za storitve, ki so bile že plačane oz. niso bile izvedene. Pučko naj bi brez preverjanja odobril izplačilo.

Časar je bil v prvem sojenju zaradi zlorabe položaja obsojen na dve leti in tri mesece zapora, Pučku je prvostopenjsko sodišče zaradi zlorabe položaja in pomoči pri tem dejanju prisodilo dve leti zapora, Graj pa je zaradi pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja dobil enotno triletno zaporno kazen z možnostjo, da jo odsluži z vikend zaporom. Koprsko višje sodišče pa je sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Source
STA
Back to top button