Sodniška stavka

Sodniki in tožilci so včeraj za eno uro prekinili delo in z opozorilno stavko izrazili svoj protest zaradi nespoštovanja ustavne odločbe glede sodniških plač. Ustavno sodišče je namreč 1. junija lani odločilo, da mora državni zbor v šestih mesecih odpraviti ugotovljeno neskladje sodniških plač z načelom sodniške neodvisnosti, saj te niso urejene ustrezno primerljivo s plačami ostalih predstavnikov drugih dveh vej oblasti. Opozorilni stavki so se pridružili tudi tožilci, izvedli pa so jo med 10. in 11. uro dopoldan. Glavnih obravnav in sej niso preklicali, so jih pa za čas opozorilne stavke prekinili.

 

V protestni izjavi Slovenskega sodniškega društva, ki je tudi pobudnik in organizator stavke, so sporočili, da protestirajo zato, ker sta se izvršilna in zakonodajna oblast očitno in zavestno odločili, da ne bosta spoštovali pravnega reda Republike Slovenije, ko v šestmesečnem roku nista upoštevali ustavne odločbe, katere namen je varovanje neodvisnosti slovenskega sodstva. Nasprotujejo političnemu mešetarjenju in barantanju z vsebino ustavne odločbe ter zahtevajo, da se nemudoma zagotovijo dostojni materialni pogoji za neodvisno delo ter primerljiv položaj s predstavniki drugih vej oblasti.

 

Z Okrožnega sodišča v Kopru so sporočili, da se je opozorilnega protestnega shoda udeležilo skupaj 37 sodnic in sodnikov iz okrožnega in okrajnih sodišč ter delovnega sodišča v Kopru. Vse sodnice in sodniki so glasovali za zaostritev ukrepov in tudi za stavko kot skrajni način protesta. Samovoljno ignoriranje odločbe ustavnega sodišča po njihovem mnenju zahteva najostrejši odziv. Zaradi tega bodo med 10. in 24. januarjem opravljali le procesna dejanja v zadevah, ki so nujne po zakonu. Ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan in premierja Roberta Goloba so pozvali k odstopu, zagrozili pa so tudi z možnostjo nesodelovanja pri izvedbi evropskih volitev.

 

Iz Sodniškega društva so sporočili še, da so o stavki obvestili tudi evropsko in svetovno sodniško združenje.

 

Eva Brajković

 

 

Source
Eva Brajković
Back to top button