Sodišče ugodilo Molu glede izselitve zgodovinskega arhiva iz občinskih prostorov

Okrožno sodišče v Ljubljani je ugodilo tožbi Mestne občine Ljubljana (Mol) glede odpovedi najemne pogodbe in izpraznitve prostorov, ki jih na Mestnem trgu 27 in Ciril-Metodovem trgu 21 uporablja Zgodovinski arhiv Ljubljana, poroča današnji Dnevnik. Sodba še ni pravnomočna, obe strani pa imata po pisanju časnika možnost pritožbe do konca meseca.

Po odločitvi sodišča mora arhiv izprazniti poslovne prostore, pri tem pa je sodišče odredilo, da enoletni odpovedni rok za izpraznitev poslovnega prostora teče od vročitve sodbe dalje, poroča časnik.

Na občinski službi za pravne zadeve so za Dnevnik tudi potrdili, da so si v zadnjih treh mesecih izmenjevali informacije, pobude oziroma ponudbe o možnosti poravnave, zlasti glede termina morebitne izpraznitve, a da konkretni dogovor ni bil sklenjen.

Mol je Zgodovinskemu arhivu Ljubljana najemno pogodbo za uporabo prostorov na omenjenih naslovih, ki je bila sklenjena za nedoločen čas, odpovedala aprila 2019. Pojasnili so, da prostore potrebujejo za lastno delovanje, arhiv pa bi jih moral zapustiti do junija 2020. Odpoved najemne pogodbe je Mol vložila sodno, ker ji, kot so pojasnili, tako nalaga zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih.

Ljubljanski župan Zoran Janković je tudi ocenil, da je za prostore arhiva dolžna poskrbeti država, in kot možni lokaciji omenjal Kvedrovo ulico in Roško cesto.

V arhivu so medtem opozarjali, da nimajo drugih primernih prostorov, v katere bi se lahko preselili z gradivom in zaposlenimi. Kot so dodali, so se zaradi odpovedi najemne pogodbe znašli v položaju, ki bi lahko ogrozil arhivsko javno službo ter arhivsko kulturno dediščino. Mol in ministrstvo za kulturo so pozvali k ustrezni razrešitvi prostorske problematike, pri tem pa so jih s pismi podprli Arhivsko društvo Slovenije, Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU in Zveza zgodovinskih društev Slovenije.

O problematiki je januarja lani razpravljal tudi odbor DZ za kulturo. Sprejel je sklep, naj se vlada in ministrstvo dogovorita z Molom za podaljšanje roka za izselitev arhiva z zdajšnje lokacije, medtem pa naj ministrstvo zagotovi oziroma zgradi nove prostore. Takratni minister Zoran Poznič je sicer na seji povedal, da je za arhiv načrtovana novogradnja v Jaršah ter da je za to rezerviranih šest milijonov evrov.

Oktobra lani so nato na ministrstvu za kulturo, ki ga je po zamenjavi vlade prevzel Vasko Simoniti, pojasnili, da nameravajo k reševanju prostorske problematike arhiva pristopiti v naslednji finančni perspektivi, in sicer ne glede na izid z Molom glede izselitve. Dali so tudi pobudo direkciji za vode pri ministrstvu za okolje in prostor, da se “pretehtajo možnosti za ohranitev vodnih virov na območju Ljubljanskega polja in hkrati rešitev prostorske stiske” tega največjega slovenskega regionalnega arhiva.

Današnji Dnevnik še poroča, da je direkcija arhivu leta 2015 izdala negativno odločbo na vlogo za izdajo projektnih pogojev za gradnjo nove stavbe na območju Ljubljanskega polja.

V arhivu pa so v današnji izjavi za javnost zapisali, da so z ministrstvom že pristopili k reševanju situacije ter da v dialogu z njim iščejo najboljše možne rešitve. “Ker Zgodovinski arhiv Ljubljana hrani pisno kulturno dediščino, ki predstavlja kulturni spomenik slovenskega naroda, skupaj z ministrstvom iščemo dolgoročno rešitev, ki bo tudi prihodnjim rodovom zagotovila in omogočila uporabo ohranjene kulturne dediščine,” je zapisala direktorica Zdenka Semlič Rajh.

Source
sta.si
Back to top button