SlovenijaGospodarstvo

Socialni partnerji kritični do načina obravnave predloga zakona o debirokratizaciji

Socialni partnerji so se na današnji seji ESS med drugim posvetili vladnemu predlogu zakona o debirokratizaciji, pri čemer so bili kritični do načina njegove obravnave. ESS ga je namreč prejel šele po vložitvi v DZ. Glede vsebine si niso bili enotni, saj delodajalska stran pozdravlja predlagano uvedbo socialne kapice, sindikati pa ji nasprotujejo.

Ob seznanitvi s predlogom zakona je moral Ekonomsko-socialni svet (ESS) po besedah predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidije Jerkič najprej ugotoviti, o katerem besedilu se sploh pogovarjajo. “Različica, ki je bila posredovana ESS, je bila namreč drugačna od tiste, ki je bila vložena v državni zbor. To ponazarja odnos do socialnega dialoga,” je dejala za STA.

Člani ESS, ki se današnje seje udeležujejo virtualno, so tudi sicer ugotovili, da pri obravnavi zakona niso spoštovana pravila ESS. “Zakon bi moral namreč najprej na ESS, potem na vlado in nato v državni zbor. Če smo ga prejeli po vložitvi v državni zbor, lahko o njem na široko razpravljamo, vplivati na predlagano pa ne moremo več,” je izpostavila.

Obžalovanje zaradi tega je izrazil tudi generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. “Že leta na ministrstva pošiljamo različne predloge, ki bi jih lahko kar nekaj vključili v ta zakon,” je dejal za STA.

Sindikalna stran je po besedah Jerkičeve predlagala tudi umik zakona iz DZ, da bo lahko najprej poslan ESS in pripravljen v skladu s pravili, a ni bila uspešna.

V razpravi so sicer največ pozornosti namenili socialni kapici. Sindikalna stran temu ukrepu, po katerem bi se nad plačno mejo 6000 evrov bruto prispevki za socialno varnost prenehali obračunavati, nasprotuje. Kot je danes ponovila Jerkičeva, to v prvi vrsti ni ukrep za debirokratizacijo, močno pa med drugim posega v pokojninski sistem. “Izrazil se bo v daljši delovni dobi, višjemu odmernemu odstotku in nižjih pokojninah,” je prepričana.

Delodajalska stran medtem predlog po Smoletovih besedah pozdravlja, si pa želi, da bi mejo postavili nižje. “O konkretni višini smo pripravljeni razpravljati, predvsem pa je treba narediti konkretne izračune,” je dejal. Opozorili so tudi na potrebne prilagoditve zakonodaje, ki je neposredno ali posredno povezana s tem področjem. “Brez tega ne bo želenega rezultata,” je izpostavil.

Predvsem sindikati so opozorili tudi na problematičnost sprejemanja t. i. omnibus zakonov, ki pod eno streho združujejo številne ukrepe. “To med drugim povzroča nepreglednost in zmanjšuje pravno varnost,” je izpostavila Jerkičeva. Nejasno ostaja tudi, koliko prihranka naj bi prinesel zakon o debirokratizaciji, je dodala.

Na dnevnem redu seje, ki še poteka, je med drugim tudi predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button