SNG Maribor s premiero Donizettijeve komične opere Hči polka

Poudarki zgodbe
  • Radijski in video prenos iz Velike dvorane SNG Maribor bo na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars in na spletni strani ars.rtvslo.si/sobotni-operni-vecer/ ob 18.30.

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bosta danes premierno izvedla komično opero Gaetana Donizettija Hči polka. Delo, v katerem je Donizetti združil francoski humor z italijanskim belcantom, je nastalo v režiji Krešimirja Dolenčića, med nastopajočimi pa so Petya Ivanova, Martin Sušnik, Jaki Jurgec in Irena Petkova.

V komični operi Hči polka s praizvedbo februarja 1840 v Parizu se Donizetti po navedbah SNG Maribor včasih odkrito, drugič spet subtilno poigrava z glasbenogledališkimi in družbenimi konvencijami, ki nastajajo v komičnih trkih med pripadniki različnih družbenih stanov, kot denimo med oskrbnico vojaških enot Marie in mladim Tirolcem Toniem, ki se vanjo zaljubi, in jih nato z veščo skladateljsko roko usmerja v doseganje prepričljivih odrskih učinkov, ki v gledalcu in poslušalcu izzovejo smeh in obenem fascinacijo nad virtuoznimi vokalnimi akrobacijami.

Od teh je najbolj znana Tonieva arija Ah, mes amis, quel jour de fete, v kateri je nanizanih kar deset visokih C-jev.

Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral njegov stalni dirigent Simon Robinson, režijo pa so poverili hrvaškemu režiserju in gledališkemu ustvarjalcu Krešimirju Dolenčiću. V mariborskem gledališču je režiral že več uprizoritev, med drugim dramo Hamlet, glasbeno komedijo Glorious! ter operi Kronanje Popeje in Pogovori karmeličank.

V vlogi Marie bo nastopila Petya Ivanova, Tonio pa je letošnji dobitnik Glazerjeve listine Martin Sušnik. Nastopajo še Jaki Jurgec, Irena Petkova, Dada Kladenik, Dušan Topolovec, Sebastijan Čelofiga in Hideyuki Suzuki. Sodelujeta tudi Zbor Opere SNG Maribor z zborovodkinjo Zsuzso Budavari Novak in baletni ansambel SNG Maribor.

Koncertna mojstrica je Oksana Pečeny Dolenc, scenograf Matic Kašnik, kostumograf Alan Hranitelj in koreografinja Cleopatra Purice.

 

Source
sta.si
Back to top button