Službena vozila 185 uslužbencem vladnih služb in ministrstev, stanovanja pa 1634

Od 16. marca do 1. novembra lani je službena vozila za zasebne namene uporabljalo 185 uslužbencev in funkcionarjev vladnih služb ter ministrstev in organov v sestavi. 16. marca je imelo službeno stanovanje v najemu 1634 javnih uslužbencev, funkcionarjev in uslužbencev na položaju, 1. novembra pa dva manj, je razvidno iz podatkov vlade.

 

Največ službenih avtomobilov, ki se lahko uporabljajo tudi za zasebne namene, so imeli uslužbenci in funkcionarji ministrstva za obrambo (56) in ministrstva za notranje zadeve (44). Sledijo jim uslužbenci in funkcionarji ministrstva za okolje in prostor (11), ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (12), ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (12), ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (10) ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (10 uslužbencev).

V vladnih službah in preostalih ministrstvih in organih v njihovi sestavi so bile številke nižje ali pa službeni avtomobili za zasebne namene niso bili dodeljeni, je razvidno iz odgovora vlade na poslansko vprašanje o bonitetah uslužbencev in funkcionarjev, ki ga je zastavila Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Na vladi ob tem pojasnjujejo, da zaposleni službena vozila praviloma uporabljajo za službene namene, hkrati pa jih lahko uporabljajo tudi za zasebne.

Tudi zato ni mogoče opredeliti stroškov, ki z uporabo za zasebne namene nastanejo za državo, kar je med drugim tudi zanimalo poslanko. So pa skupni stroški uporabe omenjenih 185 službenih vozil v navedenem obdobju znašali nekaj manj kot 360.000 evrov. Navajajo še, da uporabniki službenih vozil pri dohodnini plačujejo boniteto, hkrati pa niso upravičeni do povračila stroškov prevoza na delo in z dela.

16. marca lani je imelo službena stanovanja v najemu 1634 javnih uslužbencev, funkcionarjev in uslužbencev na položaju, 1. novembra pa eden manj. Največ stanovanj v najemu so imeli zaposleni v okviru ministrstva za obrambo (16. marca 767, 1. novembra dva manj). Sledijo zaposleni v okviru ministrstva za notranje zadeve (16. marca 555, 1. novembra pa dva manj). Po najetih stanovanjih izstopajo še zaposleni na ministrstvu za finance, ki so imeli 16. marca v najemu 83 službenih stanovanj, 1. novembra pa eno manj.

Drugih bonitet uslužbenci, zaposleni v organih državne uprave, nimajo. Izjema je ministrstvo za zunanje zadeve, ki diplomatom sofinancira izobraževanje družinskih članov (gre za sofinanciranje 25-odstotkov šolnine za otroke v mednarodni šoli OŠ Danile Kumar in Gimnaziji Bežigrad), tistim, ki so pogosto na poti, pa financira še letno zavarovanje za tujino. Nekaterim uslužbencem službe za varnost in logistiko ministrstvo plačuje tudi letno zavarovanje za primer nezgode, je še navedeno v odgovoru vlade.

Source
STA
Back to top button