SlovenijaGospodarstvo

Sluga z zakonskim predlogom za sanacijo Celjske kotline

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga bo v četrtek v parlamentarni postopek vložila zakonski predlog o sanaciji Celjske kotline. Kot je ocenila na današnji novinarski konferenci, je priprava predloga najbolj učinkovito orodje, s katerimi je možno zagotoviti, da Celje pridobi še dodatna sredstva za izvajanje ukrepov.

Zakonski predlog je prilagojen obstoječim razmeram, vanj pa je vključena sanacija področja stare in nove Cinkarne, šolskih in ostalih igrišč v celjski občini na katerih se zadržujejo otroci, pa tudi sanacija vodotokov Voglajna in Hudinja, je pojasnila poslanka. “Celjani imajo pravico in si zaslužijo živeti v okolju, ki ne ogroža našega zdravja in predvsem zdravja naših otrok,” meni Sluga.

Dejala je tudi, da sedanja sanacija, za katero je bilo na podlagi iniciative pobudnikov za sanacijo Celjske kotline odobrenih 44 milijonov evrov do leta 2024, kar je največji znesek sredstev, ki jih je Celje pridobilo iz državnega proračuna v zgodovini samostojne Slovenije, le delno zagotavlja življenje v neonesnaženem okolju.

Po poslanskih besedah je prav, da so v prvi fazi največ pozornosti namenili sanaciji okolja, v katerem bivajo najmlajši. A ostaja še potreba po celoviti okoljski sanaciji Celja. “V zakonu predvidevamo, da bo trajala 10 let, kar je tretjino krajše obdobje kot je bilo predvideno za sanacija mežiške doline. Pobudniki smo mnenja, da finančni zalogaj 23 milijonov evrov, ki ga predvideva zakonski predlog, ni tolikšen, da si ga država ne bi mogla privoščiti brez odpovedovanj na drugih področjih. Še posebej zato, ker gre za našo ustavno pravico do življenja v zdravem okolju,” pravi Sluga.

Da bi zagotovili učinkovitost izvajanja okoljske sanacije zakonski predlog po Sluginih besedah zagotavlja 75 odstotkov potrebnih sredstev iz državnega proračuna, četrtino potrebnih sredstev pa naj bi zagotovila celjska občina, ki je sedaj lastnica najbolj degradiranega območja stare Cinkarne.

Če bo zakonski predlog dobil večinsko podporo v DZ, bo ta obveza veljala za celotno obdobje predvidenih 10 let, ne glede na to katera politična opcija bo v vsakokratni vladni koaliciji, je še dejala poslanka.

V okviru sanacije Celjske kotline medtem v Celju med drugim trenutno poteka zamenjava zemljine pri celjskih vrtcih. V ta namen je okoljsko ministrstvo letos in v letu 2022 namenilo 1,5 milijona evrov. Sluga pričakuje, da se bo letos končana tudi sanacija Bukovžlaka, ki je ocenjena na štiri milijone evrov.

Spomnila je tudi, da so isti pobudniki pred tremi leti že poskušali s predlogom zakonodaje o sanaciji Celjske kotline. Takratni vladi so podali iniciativo, da za sanacijo nameni proračunska sredstva, vendar je predlog takrat obstal pred odborom DZ.

Na nujnost okoljske sanacije Celjske kotline že dolgo opozarja tudi koordinator Civilnih iniciativ Celje Boris Šuštar. Novi predlog zakona je danes ocenil kot izredno natančen, ob tem pa poudaril, da je treba Celjsko kotlino sanirati celovito.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button