HeadlineAktualnoSlovenija

Slovesnost ob 30. obletnici sprejema zakona o vojaški dolžnosti

V dvorani državnega sveta bodo danes slovesno zaznamovali 30. obletnico sprejema zakona o vojaški dolžnosti. Kot so zapisali v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, ki bo nagovoril udeležence slovesnosti, je postopno oblikovanje novega obrambnega sistema in lastne vojaške sile pomenilo pomemben del priprav na dejansko osamosvojitev Slovenije.

Oblikovanje lastne vojaške sile je bilo zaradi nasprotovanja doma in v tujini vodeno posebej pazljivo. Slovenska skupščina pa je po burni razpravi, v kateri zlasti iz vrst poslancev iz Stranke demokratične prenove oz. nekdanje Zveze komunistov in Liberalne demokracije Slovenije ni manjkalo ostrih nasprotovanj zakonu o vojaški dolžnosti, končno sprejela še zadnji nujni sistemski akt za osamosvojitev na obrambnem področju, so ob napovedi slovesnosti zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Kljub 70 dopolnilom, ki so bila podana k predlaganemu zakonu, in kljub ostrim in žolčnim izmenjavam mnenj je bil zakon sprejet s 115 glasovi za, 25 proti in 12 vzdržanimi.

Zakon je v slovenski prostor prinesel veliko novosti. Med drugim je določal, da bo služenje vojaškega roka v Sloveniji potekalo sedem mesecev, kar je bil takrat eden najkrajših rokov v Evropi. Uzakonjena je bila tudi najkrajša civilna služba na svetu z zelo liberalnim postopkom ugotavljanja pravice do ugovora vesti, so še zapisali v premierjevem kabinetu.

Source
STA
Back to top button