Slovensko-kitajski poslovni svet o pomembnosti stabilnih političnih odnosov za gospodarstvo

Izvršni odbor Slovensko-kitajskega poslovnega sveta je po številnih odzivih, ki so jih sprožile izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana, danes poudaril pomembnost stabilnih političnih odnosov za dobrobit poslovnega okolja v obeh državah ter za napredovanje gospodarske izmenjave. Poudarjajo, da morajo ostati gospodarski odnosi nepolitizirani.

 

 

Kot so v izvršnem odboru sveta, ki deluje znotraj Gospodarske zbornice Slovenije, zapisali v sporočilu za javnost, politično okolje močno vpliva na stabilnost in zaupanje v odnosu med državami.

Zato je po njihovem prepričanju ključno, da “vlade koristijo odprte kanale komuniciranja in gradijo vključujoče bilateralne odnose, ki so bili v preteklosti, skozi leta truda, vzpostavljeni s strani podjetij, vlade, diplomatov ter posameznikov”. To pričakujejo zlasti od najvišjih predstavnikov oblasti.

Navajajo spodbudna gospodarska poročila, ki govorijo o slovenskem ekonomskem okrevanju po globalnem zaprtju zaradi pandemije. “Del gospodarskih, investicijskih in trgovinskih odnosov, kjer smo priča najbolj izjemni slovenski izvozni rasti, je odnos med Slovenijo in Kitajsko,” so izpostavili.

“Gradnja zidov škodi globalnemu sodelovanju, gospodarski odnosi pa morajo ostati nepolitizirani. Slovenske in kitajske deležnike v zunanji politiki zato pozivamo k odprtosti in vključevanju, ki morajo biti videni kot korak naprej k vpetosti Slovenije in Kitajske na globalno tržišče,” so še zapisali.

V zadnjih dneh je za veliko odzivov poskrbela izjava premierja Janeza Janše za indijsko televizijo Doordarshan, da s Tajvanom potekajo pogovori o “izmenjavi predstavništev”. Ta naj sicer ne bi bila na ravni veleposlaništev, temveč na ravni, kakršna ima že veliko držav članic EU, je dejal Janša, ki je danes v dodatnih tvitih na to temo izpostavil gospodarsko sodelovanje.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so danes njegove izjave označili za “nevarne” in izrazili ostro nasprotovanje, češ da je Tajvan nedeljiv del kitajskega ozemlja, načelo ene Kitajske pa da je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov.

Kritični do Janševih izjav so bili tudi v opozicijskih LMŠ in SD, ki jih skrbijo tako gospodarske kot politične posledice.

Source
STA
Back to top button