Slovenske železnice lani z 2,9 milijona evrov čistega dobička

Slovenske železnice (SŽ) so na ravni skupine lani ustvarile 2,9 milijona evrov čistega dobička, potem ko se je leta 2019 ta ustavil pri 35 milijonih evrov. Poslovni rezultat je bil nižji predvsem zaradi izplačanih odpravnin. Prihodi so se lani ustavili pri 540,7 milijona evrov, leto prej pa so dosegli nekaj več kot 600 milijonov evrov.

Skupina SŽ je sredi lanskega leta sprejela rebalans poslovnega načrta. EBITDA je v letu, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida-19, znašal 52,4 milijona evrov, EBIT pa se je ustavil pri 6,7 milijona evrov, so pojasnili za STA.

Poslovni rezultat je bil lani nižji predvsem zaradi izplačanih odpravnin v okviru programa presežnih delavcev, so dodali. Za odpravnine so lani odšteli 36 milijonov evrov, ocenjujejo, da bodo zanje skupaj namenili 52 milijonov evrov.

Zadolženost skupine SŽ se je leta 2020 glede na leto 2019 povečala za 19 milijonov evrov, so še pojasnili.

Eden večjih poslov, v katerega so lani vstopile SŽ, je strateško partnerstvo s češkim EP Holdingom na področju logistike in tovornega prometa. Na SŽ po težkem lanskem poslovnem letu za SŽ-Tovorni promet, ki so ga, kot so zapisali, zaznamovali tako recesijska gibanja kot negativni vplivi pandemije, letos pričakujejo ponovno rast količin prepeljanega blaga, kot tudi pozitiven rezultat iz poslovanja.

Zaradi omejene količine tovora na domačem trgu, pa tudi s ciljem povečanja konkurenčnosti in izboljšanja storitev, se nameravajo SŽ letos pospešeno usmerjati k potrebam kupcev ter krepiti trženjske dejavnosti in razvijati nove produkte.

“Vstop strateškega partnerja za SŽ-Tovorni promet pomeni hitrejšo širitev dejavnosti na obstoječih in novih tujih trgih ter pospešeno prenovo naših voznih sredstev, kot tudi dodatne količine blaga in preusmeritev dodatnih blagovnih tokov čez Slovenijo,” so še dodali.

Source
STA
Back to top button