Slovenska veleposlanica v Londonu: Kraljica je bila steber stabilnosti države

Smrt Elizabete II. verjetno pomeni največji šok za Združeno kraljestvo v zadnjem stoletju, je za STA ocenila slovenska veleposlanica v Londonu Simona Leskovar, ki meni, da je monarhinja predstavljala najpomembnejši vezivni člen britanske unije ter steber stabilnosti in trdnosti države. Izpostavila je tudi njeno veliko odgovornost do javnih zadev.

 

Kljub temu da je bila kraljica stara 96 let in je njeno zdravje v zadnjem času šepalo, je bil 8. september v Združenem kraljestvu zelo žalosten dan, je ocenila veleposlanica. Izpostavila je, da je monarhija še vedno priljubljena, verjetno prav zaradi kraljice.

Ta je bila priča tako razpadanju britanskega imperija kot neizmernemu razvoju države na ruševinah druge svetovne vojne. Bila je tudi edina kraljica, ki sta jo poznali vsaj dve, če ne tri generacije Britancev, je spomnila in ocenila, da je bila obraz Združenega kraljestva in tudi globalna ikona.

Za razliko od očeta Jurija VI. je bila Elizabeta že od rane mladosti vzgajana, da bo nekoč kraljica in edino življenje, ki ga je imela, je do zadnjega posvetila državi – od nepričakovane smrti očeta do zadnjega dne, je poudarila veleposlanica in spomnila, da je še v torek sprejela novo premierko Liz Truss.

“V tem smislu je bila res simbol odgovornosti do javnih zadev, ki ga danes skorajda ne poznamo več v svetu,” je ocenila. “In čeprav zaradi svoje vloge ni bila del demokratičnega političnega sistema v Združenem kraljestvu, pa v svojem življenju zares ni naredila nobene večje politične napake,” je še dodala.

Sama je imela kraljico in njenega soproga, princa Philipa prvič priložnost srečati med njunim obiskom v Sloveniji leta 2008.

Aprila 2021 – komaj teden dni po smrti Philipa – ji je nato predala poverilna pisma, a je slovesnost zaradi pandemije covida-19 potekala v hibridni obliki. Sama je bila v Buckinghamski palači, kraljica pa prek ekrana iz gradu Windsor, je še povzela svoje srečanje s kraljico.

Kraljica Elizabeta II. se je v četrtek poslovila po več kot 70 letih vladavine. Umrla je v popoldanskih urah, potem ko so iz Buckinghamske palače sporočili, da se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo.

Bila je najdlje vladajoča britanska monarhinja in najstarejša monarhinja na svetu. Nasledil jo je njen sin Charles, ki se bo imenoval kralj Karel III.

Ob njeni smrti so se z izrazi sožalja in pokloni odzvali številni domači in tuji voditelji, odzval se je tudi slovenski državni vrh.

Source
STA
Back to top button