SlovenijaGospodarstvo

Slovenska trgovina v letu 2020 s 5,7-odstotnim padcem prodaje

Prihodek od prodaje trgovskega blaga v Sloveniji je v koronskem letu 2020 upadel tako v trgovini na debelo kot v trgovini na drobno. Skupaj je znašal 26,2 milijarde evrov, kar je 5,7 odstotka manj kot v letu 2019. Ob manjši mobilnosti prebivalstva je izrazito upadel prihodek od prodaje goriv.

Trgovci v trgovini na debelo so lani prodali za 13,8 milijarde evrov trgovskega blaga oziroma za 3,6 odstotka manj kot v letu 2019. To je bilo prvo zmanjšanje na letni ravni po letu 2013, so sporočili iz statističnega urada.

Ker so pri poslovanju podjetij s končnimi potrošniki veljale strožje omejitve kot pri poslovanju s poslovnimi subjekti, je prihodek od prodaje v trgovini na drobno upadel še bolj kot v trgovini na debelo. Znašal je 12,4 milijarde evrov in je bil za 7,9 odstotka nižji kot v letu prej. To je bilo prvo zmanjšanje na letni ravni po letu 2016.

Prihodek od prodaje trdih, tekočih in plinastih goriv v trgovini na debelo je glede na leto 2019 upadel za 33,1 odstotka. Ta upad je bil posledica nizkih cen naftnih derivatov in manjše gospodarske aktivnosti v letu 2020.

V trgovini na drobno se je prodaja energentov in motornega goriva zmanjšala za 39,1 odstotka. Poleg nizkih cen motornih goriv je ta upad po mnenju statistikov verjetno tudi posledica manjše mobilnosti prebivalstva, do katere je prišlo zaradi omejitev gibanja prebivalstva ter dela in šolanja na daljavo.

Na drugi strani pa je bilo preživljanje več časa v domačem okolju lahko razlog za rast prihodka od prodaje električnih aparatov in naprav, zelenega programa ter gradbenega materiala, inštalacij in tehničnih izdelkov glede na prejšnje leto.

Tudi v letu 2020 je bilo največ prihodka v trgovini na drobno ustvarjenega s prodajo hrane in pijače. V primerjavi z letom 2019 se je ta celo povečal, in sicer za 3,4 odstotka. Druga najpomembnejša blagovna skupina v trgovini na drobno so ostala osebna vozila in oprema, čeprav se je prihodek od njihove prodaje zmanjšal za 12,4 odstotka. Na tretjem mestu pa so energente in motorna goriva zamenjala zdravila, medicinski pripomočki in kozmetika.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button