HeadlineAktualnoSlovenijaGospodarstvo

Slovenska tovorna vozila lansko jesen prepeljala več blaga

Slovenska tovorna vozila so v tretjem četrtletju lani kljub epidemiji covida-19 in vrsti omejevalnih ukrepov za zajezitev virusa prepeljala več blaga kot v enakem obdobju leta 2019. V notranjem prevozu so po podatkih državnega statističnega urada prepeljala 14 odstotkov več blaga, v mednarodnem pa šest odstotkov manj.

 

Tovorna motorna vozila, registrirana v Sloveniji, so v tretjem četrtletju lani prepeljala 24,5 milijona ton blaga in pri tem opravila 5,6 milijarde tonskih kilometrov. Naložena so prevozila 352,7 milijona kilometrov, so sporočili iz statističnega urada. Na letni ravni je bilo tako prepeljanega za pet odstotkov več blaga in pri tem opravljenih za šest odstotkov manj tonskih kilometrov. Število z naloženimi vozili prevoženih kilometrov je bilo za tri odstotke nižje, je danes objavil državni statistični urad.

V notranjem prevozu so slovenska tovorna vozila prepeljala 15,4 milijona ton blaga in opravila 614,6 milijona tonskih kilometrov ter naložena prevozila 53,8 milijona kilometrov. Po izračunih statistikov je bilo v medletni primerjavi prepeljanega za 14 odstotkov več blaga in pri tem opravljenih za osem odstotkov več tonskih kilometrov, število z naloženimi vozili prevoženih kilometrov pa je bilo za sedem odstotkov višje.

V mednarodnem prevozu so slovenska tovorna vozila prepeljala 9,2 milijona ton blaga in opravila 4,9 milijarde tonskih kilometrov ter naložena prevozila 298,9 milijona kilometrov. V primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta je bilo prepeljanega za šest odstotkov manj blaga in opravljenih za osem odstotkov manj tonskih kilometrov, število z naloženimi vozili prevoženih kilometrov pa je bilo za pet odstotkov nižje.

Vozila pravnih oseb so v jesenskih mesecih prepeljala 18,8 milijona ton blaga, kar predstavlja tri četrtine vsega prepeljanega blaga. Opravila so 4,6 milijarde ali 82 odstotkov vseh tonskih kilometrov. Vozila fizičnih oseb so medtem prepeljala 5,7 milijona ton blaga ali 23 odstotkov vsega blaga in opravila eno milijardo ali 18 odstotkov vseh tonskih kilometrov. Pravne osebe so v primerjavi s primerljivim predlanskim obdobjem prepeljale za 13 odstotkov več blaga in opravile za en odstotek manj tonskih kilometrov, fizične osebe pa za 13 odstotkov manj blaga ter za 26 odstotkov manj tonskih kilometrov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button