SlovenijaKultura

Slovenska filharmonija začenja spletni Filharmonični festival baročne glasbe

Slovenska filharmonija leto začenja s spletnim Filharmoničnim festivalom baročne glasbe. Festival, šesti po vrsti, je zasnoval italijanski oboist, dirigent in specialist za baročno glasbo Alfredo Bernardini. Koncerti bodo danes, 12. in 15. januarja ob 19.30 ter 16. januarja ob 11. uri. Predvajali jih bodo v živo na svoji spletni in Facebook strani.

Nocojšnji prvi koncert so naslovili Glasba na vodi po treh orkestrskih suitah Georga Friedricha Händla, ki jih bo orkester Slovenske filharmonije (SF) pod Bernardinijevim vodstvom tudi izvedel. Z njimi je Händel leta 1717 popestril plovbo po Temzi in navdušil angleškega kralja Jurija I., da jih je ta dal večkrat ponoviti.

Kot so zapisali v filharmoniji, je nek Londončan dogodek opisal v svojem dnevniku: “Kralju je glasba tako ugajala, da so jo po njegovem naročilu izvedli kar trikrat, dvakrat pred večerjo in enkrat po njej, čeprav je vsaka izvedba trajala po eno uro. Večer je bil tako prijeten, kakor bi si ob tej priložnosti lahko želeli, in ni bilo mogoče prešteti bark in čolnov, polnih ljudi, ki so hoteli poslušati glasbo.”

Šest let pozneje je svojo “glasbo na vodi”, ki je prav tako uvrščena na spored, napisal tudi Händlov prijatelj Georg Philipp Telemann. Ob stoti obletnici hamburškega admiralitetnega kolegija je v programski suiti naslikal mitološka vodna bitja, plimo, oseko, razne vetrove in vesele mornarje.

Drugi koncert bo komornega značaja, na njem pa bodo pod Bernardinijevim vodstvom Paolo Calligaris, Žiga Faganel, Martin Sikur in Tomaž Sevšek izvedli dela Händla, Arcangela Corellija in drugih skladateljev. Kot so sporočili iz filharmonije, bodo v zasedbi zgolj zgodovinska glasbila, tudi godala s črevnatimi strunami in baročni fagot.

Na tretjem koncertu se bo Orkester SF sprehodil po baročni Italiji s koncerti italijanskih mojstrov 18. stoletja za godala, pihala in trobila. Solisti bodo oboista Monika Babič in Nicola Bignozzi ter trobentača Tibor Kerekeš in Dejan Glamočak.

Zadnji, matinejski koncert, ki so ga namenili družinam in otrokom, bo ponovno v znamenju Händlove in Telemannove Glasbe na vodi, a v moderirani različici. Najmlajši poslušalci bodo lahko spoznali, zakaj prav baročni čas velja za eno najzanimivejših obdobij v zgodovini glasbe.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button