AktualnoSlovenija

Slovenija poziva Bruselj k pomoči sektorju prašičjega mesa

Slovenija opozarja na zaskrbljujoče stanje na področju prašičjega mesa in poziva Evropsko komisijo k ukrepanju v pomoč sektorju, je povedal kmetijski minister Jože Podgoršek. V Sloveniji ta sektor trpi vsaj 30-odstotni upad prihodkov zaradi afriške prašičje kuge in covida-19, je pojasnil ob robu virtualnega zasedanja kmetijskih ministrov EU.

 

 

V Sloveniji ta sektor v tem trenutku trpi vsaj 30-odstotni upad prihodkov zaradi izrazito nizkih cen, dodatnih stroškov zaradi afriške prašičje kuge in zaradi zastojev v nekaterih klavnicah, povezanih s covidom-19, je pojasnil minister v virtualnem pogovoru z novinarji. V začetku zime so zabeležili primer težav v klavnicah in s tem povezanim preraščanjem optimalnih tež pitanih prašičev, kar dodatno znižuje cene mesa, je ponazoril.

Minister je zato danes na zasedanju opozoril na zaskrbljujoče stanje na področju prašičjega mesa tako v Sloveniji kot celotni Evropi ter pozval komisijo k uvedbi ustreznih ukrepov za pomoč temu sektorju, morda po podobnem načelu kot leta 2016. Slovenski poziv je podprlo petnajst članic – Avstrija, Hrvaška, Ciper, Češka, Estonija, Francija, Grčija, Madžarska, Litva, Latvija, Luksemburg, Malta, Poljska, Romunija in Slovaška.

Slovenija je Evropsko komisijo pozvala, naj resno preuči razmere v sektorju in zagotovi ustrezne ukrepe. Želijo si, da bi komisija omogočila zasebno skladiščenje, državni odkup, ali finančne ukrepe, podobne lanskim v vinskem sektorju, ko so lahko države financirale dejavnosti, ki jih prej niso smele, ker je bilo takšno financiranje obravnavano kot nedovoljena državna pomoč, je pojasnil minister.

O vplivu zaostrovanja omejitev, tudi na mejah, zaradi novih sevov virusa na oskrbo s hrano je Podgoršek dejal, da verjame, da je vsa Evropa že doumela, da je treba zagotoviti prosti pretok blaga. Bolj kot prosti pretok kmetijskih proizvodov in oskrba s hrano ga tako skrbijo omejitve v Sloveniji in podaljševanje ukrepov, kot so zapora šolskega sistema in gostinskega sektorja.

Ker je gostinski sektor najboljši odjemalec najkakovostnejšega mesa, najboljši kosi mesa sedaj ostajajo, je ponazoril minister. Najbolj zaskrbljujoče je po njegovih besedah tako zaprtje gostinskega sektorja in tudi prepoved druženja, saj smo Slovenci narod piknikov, tako da prinašajo omejitve spremembo povpraševanja, slovenski in na sploh kmetijski sektor pa se ni sposoben v tako kratkem obdobju prilagoditi na te spremembe.

Source
STA
Back to top button