AktualnoSlovenija

Slovenija ob dnevu ZN potrdila zavezo h krepitvi učinkovitega in na pravilih temelječega multilaterizma

Slovenija se je ob dnevu Združenih narodov zavzela za krepitev učinkovitega in na pravilih temelječega multilaterizma z osrednjo vlogo ZN, ki temelji na neločljivi povezanosti in medsebojnem dopolnjevanju miru in varnosti ter razvoja in človekovih pravic ob spoštovanju mednarodnega prava ter ciljev in načel Ustanovne listine ZN, so sporočili z MZZ.

 

 

Slovenija kot predsedujoča Svetu EU stremi k vzpostavljanju sodelovanja med temami ZN in štirimi vsebinskimi sklopi predsedovanja ter si prizadeva za uveljavitev skupnih prioritet EU, saj lahko globalne izzive premagamo le skupaj, so še zapisali na zunanjem ministrstvu.

Pred 76 leti je 24. oktobra stopila v veljavo Ustanovna listina ZN, kar se šteje kot rojstni dan svetovne organizacije, ki je zrasla iz pepela druge svetovne vojne z željo po oblikovanju stabilnejše svetovne ureditve na temelju pravil, človekovih pravic, mirnega reševanja sporov in mednarodnega prava.

Začelo se je s konferenco 50 držav v San Franciscu od aprila do junija leta 1945, ko so pripravili ustanovno listino, ta pa je začela veljati 24. oktobra istega leta, ko jo je ratificirala večina držav podpisnic.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob prazniku v posebni poslanici sporočil, da so bili ZN pred 76 leti ustvarjeni kot nosilec upanja za svet, ki nastaja iz sence katastrofalnega spopada. Opozoril je, da svet še zdaleč ni popoln, med drugim zaradi pandemije, spopadov, lakote, revščine in podnebnih sprememb, edina pot naprej pa je solidarnost.

V Sloveniji so dan ZN tradicionalno obeležili v Slovenj Gradcu, ki nosi naziv ZN mesto glasnik miru.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button