SlovenijaGospodarstvo

Slovenija novembra lani medletno z 0,9-odstotno rastjo izvoza

Slovenija je novembra lani izvozila za tri milijarde evrov blaga, kar je 0,9 odstotka več kot leto prej, uvozila pa ga je za 3,3 milijarde evrov oz. za 11,9 odstotka več. Trgovinski primanjkljaj je tako znašal 300 milijonov evrov in je bil največji novembrski primanjkljaj v zadnjih 10 letih.

 

Pokritost uvoza z izvozom je bila novembra 91,5-odstotna. Slovenija je v zadnjih 10 letih novembra večinoma beležila primanjkljaje, a je bil primanjkljaj iz novembra lani največji v tem obdobju, je danes sporočil državni statistični urad.

Novembrski izvoz v države članice EU je bil v medletni primerjavi višji za 0,9 odstotka in je znašal 2,1 milijarde evrov, uvoz v vrednosti dveh milijard evrov pa nižji za 3,4 odstotka.

Z državami članicami EU je Slovenija v novembru ustvarila 69,4 odstotka vrednosti celotnega izvoza in 61,7 odstotka vrednosti celotnega uvoza. V tem mesecu je najbolj intenzivno trgovala z Nemčijo, Italijo, Avstrijo in Hrvaško.

Izvoz v države, ki niso članice EU, je bil novembra za 0,9 odstotka višji, znašal je 900 milijonov evrov, uvoz iz omenjenih držav pa je bil kar za 50,3 odstotka višji in je znašal 1,2 milijarde evrov.

Na uvozni strani je bila najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije iz te skupine držav Švica. Prav rast vrednosti uvoza blaga iz te države, ki je bila 137-odstotna, je največ prispevala k celotni rasti uvoza blaga iz držav nečlanic EU.

V prvih 11 mesecih lanskega leta skupaj sta se tako izvoz kot uvoz znižala. Slovenija je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 izvozila za 2,7 odstotka manj blaga, vrednost izvoza pa je znašala 30,4 milijarde evrov. Uvozila ga je za 29,2 milijarde evrov, kar je 6,9 odstotka manj kot leto prej.

Vrednost izvoza v 11 mesecih je bila od vrednosti uvoza v tem obdobju višja za štiri odstotke, presežek v blagovni menjavi s tujino pa je znašal 1,2 milijarde evrov. Slovenija je v vseh mesecih, razen v avgustu in novembru, beležila trgovinski presežek.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button