EUAktualnoSlovenija

Slovenija ne bo solidarna pri razdelitvi 10 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva

Državam članicam EU se v četrtek ni uspelo dogovoriti o porazdelitvi cepiva proti covidu-19. Namesto da bi našli enotno rešitev, so Avstrija, Slovenija in Češka zahtevale svoje delež pro rata od desetih milijonov odmerkov cepiva Pfizer in ne nameravajo dela odstopiti državam, ki so v stiski in imajo težave s počasnim cepljenjem.

Države članice so se v četrtek zvečer dogovorile o distribuciji skoraj treh milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva tistim državam, ki ga najbolj potrebujejo, je v izjavi sporočila Portugalska, ki trenutno predseduje Svetu EU. Solidarnostni porazdelitvi bolj prizadetim državam pa so nasprotovale Avstrija, Slovenija in Češka, ki so zahtevale svoj celoten delež cepiv glede na število prebivalcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tako se trojica ni pridružila večinski skupini 19 držav, med katerimi so Nemčija, Francija in Španija, ki so pokazale solidarnost z Bolgarijo, Hrvaško, Estonijo, Latvijo in Slovaško. Omenjene države bodo prejele okoli 2,85 milijona odmerkov cepiva, večja skupina pa si bo razdelila 6,66 milijona odmerkov. Dobavo se pričakuje v drugem četrtletju letošnjega leta.

Po dveh dnevih pogajanj k solidarnosti niso uspeli prepričati Avstrije, Slovenije in Češke. S tem naj bi največ izgubila Češka, ki bi si lahko zagotovila okoli 140.000 solidarnostnih odmerkov. Ker se ni pridružila predlogu portugalskega predsedstva je tako izgubila okoli 70.000 odmerkov, ravno toliko pa sta si jih skupaj dodatno zagotovili Slovenija in Avstrija z vztrajanjem pri razdelitvi pro rata. Za Slovenijo to pomeni okoli 47.000 odmerkov namesto predlaganih 33.000, za Avstrijo pa okoli 199.000 namesto 139.000.

Premier Janez Janša je pojasnil, da so pri svojem vztrajali predvsem zaradi Češke. “Za Avstrijo in Slovenijo je rešitev sprejemljiva, ni pa sprejemljiva za Češko, ki je trenutno zelo prizadeta. Zaradi nje smo vztrajali. Solidarnostno bi morali razdeliti najmanj pet milijonov odmerkov od 10 milijonov, kot je bilo okvirno dogovorjeno v četrtek, da bi zajeli vse, tudi Češko,” je tvitnil premier.

Podobno stališče ima tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je trdil, da Češka glede na načrte ne bi prejela zadostne količine cepiv. Avstrija naj bi sedaj skušala Češki pomagati z dvostranskimi dogovori med državami članicami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Diplomati so bili sicer kritični do potez Avstrije in Slovenije. “Kancler Kurz je pokazal pomanjkanje solidarnosti,” je povedal neimenovani diplomat. Ob tem je spomnil na pismo, ki ga je Kurz podpisal skupaj s kolegi iz Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Latvije in Češke glede enakega dostopa do cepiv. “Rad piše pisma in potem obrne hrbet zaveznikom,” je dodal.

Eden od veleposlanikov pa je opozoril, da Slovenija poleti prevzema predsedovanje Svetu EU in ravnanje premierja po njegovem mnenju pošilja slab signal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Portugalsko predsedstvo Svetu EU je sicer predlagalo, da se sedem milijonov odmerkov razdeli med vseh 27 članic unije po načelu pro rata oziroma glede na število prebivalcev. Preostale tri milijone bi po načelu solidarnosti namenili državam, ki trenutno najbolj zaostajajo pri cepljenju – Bolgariji, Hrvaški, Estoniji, Latviji in Slovaški. Nekaj od tega bi dobila še Češka, saj naj bi ta le tako uspela do konca drugega četrtletja cepiti vsaj 45 odstotkov prebivalcev.

Source
STA
Back to top button