AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Slovenija februarja s presežkom v blagovni menjavi

Slovenija je februarja izvozila za tri milijarde evrov blaga, kar je za 2,6 odstotka več kot februarja lani, uvozila pa ga je za 2,7 milijarde evrov oz. 2,2 odstotka manj kot lani. Po podatkih državnih statistikov je bil februarski presežek tretji najvišji med mesečnimi presežki v zadnjih desetih letih.

Vrednosti izvoza in uvoza sta bili februarja višji od povprečnih mesečnih vrednosti izvoza in uvoza v prejšnjem letu (izvoz za 9,1 odstotka, uvoz za 2,2 odstotka), so danes sporočili iz državnega statističnega urada.

Vrednost presežka v blagovni menjavi je bila tretja najvišja med mesečnimi presežki v zadnjih desetih letih. Pokritost uvoza z izvozom je bila 109,7-odstotna, so izpostavili. Ob tem so dodali, da je bil presežek februarja najvišji od vseh februarskih presežkov v zadnjih desetih letih, prav tako je v tem mesecu že šesto leto zapored zabeležen presežek.

Delež trgovanja Slovenije z državami članicami EU je tudi februarja predstavljal približno dve tretjini vsega njenega izvoza in uvoza blaga. V omenjene države je namreč Slovenija v tem mesecu izvozila 65,9 odstotka vsega izvoženega blaga, iz omenjenih držav pa je uvozila 71,2 odstotka vsega uvoženega blaga.

Izvoz v države članice EU je znašal dve milijardi evrov, kar je bilo za 2,7 odstotka manj kot februarja lani, uvoz pa 1,9 milijarde evrov, kar je bilo 0,1 odstotka več kot v drugem lanskem mesecu.

V države, ki niso članice EU, je Slovenija februarja izvozila za eno milijardo blaga, kar je za 14,7 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju, pod tam pa je uvozila za 0,8 milijarde evrov blaga, kar na letni ravni predstavlja 7,5-odstotni padec.

V prvih dveh mesecih leta je izvoz Slovenije znašal 5,9 milijarde evrov, uvoz pa 5,3 milijarde evrov. Izvoz in uvoz sta bila v tem obdobju nižja kot v istem obdobju 2020, in sicer izvoz za 0,2 odstotka, uvoz pa za 5,4 odstotka. Presežek v blagovni menjavi je znašal 0,6 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 111,6-odstotna, so še zapisali na statističnem uradu.

Source
STA
Back to top button