AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Slabo vreme okrnilo odprtje in obisk gostinskih vrtov in teras

Gostinci v osmih slovenskih regijah so danes lahko odprli terase in vrtove svojih gostiln in lokalov. Možnosti odprtja so se razveselili, vendar se je marsikdo zaradi slabega vremena in nizkih temperatur odločil, da bo s ponovnim zagonom strežbe še počakal. Tisti, ki so odprli, pa so opozorili na nerentabilnost takšnega poslovanja.

V Baru M&M v Trbovljah, kjer lahko na dveh terasah sprejmejo 12 gostov, so veseli, da so danes po več mesecih zaprtja spet odprli svoj lokal. Kot so pojasnili, pa je zaenkrat obisk precej klavrn.

V kavarni Parco caffe v Zagorju ob Savi, kjer imajo na terasi prostora za 51 gostov, so jutranji obisk ocenili za povprečen, čez dan pa kljub slabemu vremenu pričakujejo dober obisk. Boljšega obiska se čez dan v Zagorju ob Savi nadejajo tudi v Nina baru in Fejst pubu.

Terase svojih lokalov so danes prav tako odprli v skupini JUR, in sicer leško gostilnico in okrepčevalnico JUR ter City bar v Radovljici in Exit bar na Bledu. Kot je za STA povedal direktor podjetja JUR Jure Kuralt, velikega odziva zlasti zaradi deževnega vremena zaenkrat nimajo. “Gostinstvo je samo po sebi panoga, ki je zelo odvisna od vremena,” je izpostavil. Kot je pojasnil, so zato tudi šele pred enim mesecem odprli kavarni za prevzem pijače.

Ali je bilo današnje odprtje teras prava odločitev, zaenkrat Kuralt le težko oceni. Po eni strani sta enoti, ki delujeta v okviru trgovskih centrov v Radovljici in na Bledu, zavezani k odprtju v času obratovanja trgovin. Po drugi strani pa je strežba zgolj na terasah daleč od rentabilnega poslovanja. K temu še dodatno prispevajo zaščitni ukrepi, saj imajo zaradi predpisane razdalje lahko pod pokrito teraso le štiri ali pet miz namesto običajnih 10 do 12.

Čeprav odziv zaenkrat ni velik, pa so nekateri takoj izkoristili možnost, da so pol leta lahko znova prišli na jutranjo kavo v lokal, se usedli na teraso in jo mirno spili. “Imamo krog ljudi, ki pride že iz samega rituala,” je dejal Kuralt. Ob tem je poudaril, da ljudje sicer komaj čakajo druženje, ki ga že močno pogrešajo.

Kuralt se nadeja izboljšanja vremena in tudi nadaljnjega odpiranje gostinskih lokalov v celoti ter upa, da ne bo ponovnega poslabšanja razmer in zapiranja teras. Kot je izpostavil, je velika težava v gostinstvu prav negotovost. Zato opaža velik upad zaposlenih v sektorju. Ljudje odhajajo v druge panoge, predvsem v trgovino in proizvodnjo. V njihovem podjetje je tako v enem letu število zaposlenih padlo z nekaj več kot 20 na zgolj pet redno zaposlenih.

Marsikateri gostinec se danes za odprtje teras še ni odločil. Glede na temperature so se tako v Vili Podvin v bližini Radovljice kot v Kavarni Visoko v Poljanski dolini odločili, da z odprtjem teras in vrtov počakajo. Kot je za STA povedal Tomaž Trobiš, direktor zavoda za kulturo in turizem Poljanska dolina, ki skrbi za dvorec Visoko, jim v tem trenutku možnost odprtja teras ne pomaga veliko, saj vremenski pogoji, predvideni v tem tednu, za to še niso primerni.

Trobiš je sicer prepričan, da bodo svoja vrata lahko vendarle kmalu odprli. “Predvsem si želimo odprtja tudi notranjega dela,” je izpostavil. Ob tem je zagotovil, da nevarnosti prenosa okužb ni, saj je med mizami dovolj razdalje, skrbijo pa tudi za vse ostale zaščitne ukrepe, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Source
STA
Back to top button