Slabo vreme okrnilo obisk smučišč

Na smučiščih v devetih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko so danes znova zagnali žičniške naprave, a gneče predvsem zaradi slabega vremena dopoldne ni bilo. Smučarji morajo na vstopnih točkah smučišč upravljavcem pokazati negativen test na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 24 ur.

 

Na Voglu so dopoldne našteli le nekaj smučarjev. Po besedah direktorice splošnega sektorja tamkajšnjega smučarskega centra Aleksandre Fiorelli gneče zaradi slabe vremenske napovedi niti niso pričakovali. “V dolini pada dež, na smučišču sneži, mraz je in piha. Prava zima,” je opisala razmere.

So pa, kot je dodala, vpoklicali delavce iz čakanja na delo, saj je treba za normalno obratovanje pregledati naprave in urediti proge.

“Skoraj na prste ene roke” so smučarje dopoldne preštevali tudi na Krvavcu. Obiskovalcev je bilo po besedah Luke Vrančiča iz RTC Krvavec minimalno. “Po izgubljenih dveh, treh tednih snežne idile je prišel slab vikend. V dolini dežuje, pri nas na vrhu sicer sneži, a ker spodaj ni mamljivo, ljudje tudi na vrh ne gredo,” je dejal.

Slabši obisk opažajo tudi v Kranjski Gori, na Pohorju pa so glede na slabo vreme z obiskom zadovoljni. “Glede na to, da smo imeli dopoldne dež, moramo biti z obiskom zadovoljni, ni pa to klasičen vikend, ko bi bilo na smučišču tisoč in več smučarjev. Do desete ure jih je bilo okoli 60,” je dejal direktor podjetja Marprom Bernard Majhenič.

Žičniške naprave lahko od danes obratujejo ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pogoj za smučanje pa je negativen test, ki mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur.

Na Pohorju so hitro testiranje organizirali ob vstopni točki na smučišče, kjer se, kot je dejal Majhenič, obiskovalci “pridno testirajo”. Na Voglu so se z bohinjskim županom Jožetom Sodjo po besedah Fiorellijeve dogovorili za točko hitrega testiranja v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici.

Možnost dogovora za hitro testiranje so iskali tudi na Krvavcu, a po Vrančičevih besedah “žal lokalna skupnost ne nudi testiranj več kot enkrat do dvakrat tedensko”. Kot je dodal, sami iz objektivnih razlogov hitrega testiranja na smučišču ne nudijo, pri smučarjih pa jih preverjajo na vstopnih točkah na smučišče.

“Verjetno so tudi hitri testi nek filter za obisk. Odziv obiskovalcev je precej bolj negativen kot pozitiven, zagotovo se tudi zaradi tega ne odločajo za obisk,” je ocenil.

Negativen test sicer ni pogoj za smuko za otroke do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev. Prav tako predložitev negativnega testa ni potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo treningov in tekem.

Source
STA
Back to top button