Skupne projekte Weave bo financirala tudi slovenska agencija za raziskovalno dejavnost

Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS je ena izmed 12 evropskih agencij, ki so podpisale dogovor o multilateralni vodilni agenciji za sofinanciranje znanstveno odličnih dvo- oziroma tristranskih raziskovalnih projektov Weave. Januarja 2021 bo objavila javna razpisa za slovenske prijavitelje za financiranje.

 

Nova shema bo raziskovalcem omogočala prijavo skupnega raziskovalnega projekta Weave pri eni izmed agencij (vodilni agenciji), ki izvede ocenjevalni postopek skupne prijave, so pojasnili v javni agenciji za raziskovalno dejavnost. Kot so dodali, bodo imeli prihodnje leto tovrstno sodelovanje vzpostavljeno z avstrijsko, belgijsko, češko, hrvaško, poljsko in švicarsko agencijo.

V roku petletnega prehodnega obdobja, ki je opredeljeno v podpisanem dogovoru, bo sodelovanje v okviru tega instrumenta vzpostavljeno z vsemi podpisnicami dogovora. Poleg omenjenih so podpisnice še nemška, luksemburška, švedska, še ena belgijska ter norveška agencija.

Shema multilateralne vodilne agencije za prijavitelje skupnega raziskovalnega projekta Weave pomeni bistveno administrativno razbremenitev, so izpostavili v domači agenciji. Recenzijski postopek za skupni projekt izvede le ena izmed agencij. Če je projekt v recenzijskem postopku uspešen in ga vodilna agencija predlaga v sofinanciranje, partnerske agencije prevzamejo sofinanciranje svojega dela raziskovalnega projekta brez dodatnega recenzijskega postopka, saj tovrstno sodelovanje pomeni tudi medsebojno priznavanje skladnosti ocenjevalnih postopkov in vzpostavitev načela zaupanja, na katerem temelji shema vodilne agencije.

Januarja 2021 bo agencija za raziskovalno dejavnost objavila javna razpisa za slovenske prijavitelje za financiranje skupnih raziskovalnih projektov Weave, kjer sta v vlogi vodilne agencije avstrijska in flamska agencija. Prihodnje leto bo sledila tudi objava javnih razpisov, kjer bodo v vlogi vodilne češka, hrvaška, poljska in švicarska agencija. Prav tako bo objavljen javni razpis, kjer bo v vlogi vodilne agencije nastopila slovenska.

Kot so še pojasnili, so podpisnice dogovora so s podporo Science Europe razvile interaktivno aplikacijo, ki bo raziskovalcem olajšala iskanje priložnosti za prijavo skupnih raziskovalnih projektov Weave.

Back to top button