SlovenijaGospodarstvo

Skupina Unior leto 2020 sklenila z 2,2 milijona evrov izgube

Skupina Unior je lani ustvarila 210,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 17,9 odstotka manj kot leto prej. Poslovno leto je končala z 2,2 milijona evrov izgube, medtem ko je v 2019 beležila 10,4-milijonski dobiček, je Unior objavil prek spletne strani Ljubljanske borze, potem ko se je s poslovanjem v četrtek seznanil nadzorni svet.

Družba Unior je medtem lani ustvarila 138,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 21,3 odstotka manj kot v doslej rekordnem letu 2019 in predstavlja 20,9-odstotni zaostanek za načrtovanim za 2020. Izguba družbe je dosegla 7,96 milijona evrov.

“Tako kot pri rezultatih poslovanja družbe Unior je tudi pri skupini poleg negativnih vplivov pandemije koronavirusa na negativni rezultat dodatno v višini 4,3 milijona evrov vplivalo prevrednotenje naložbene nepremičnine v Mariboru na pošteno vrednost,” so navedli v družbi. To pa medtem ni imelo vpliva na EBITDA skupine; ta je lani dosegel 23,9 milijona evrov, kar je osem milijonov evrov manj kot v 2019.

Skupina je lani zmanjšala zadolženost. Finančne obveznosti so se zmanjšale za 16,9 milijona evrov na 106,4 milijona evrov, delno z rednim odplačilom glavnic kreditov, delno pa s prejeto kupnino iz prodaje naložbene nepremične v Mariboru.

V prvem letošnjem četrtletju družba Unior posluje bolje kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje so se namreč povečali za slabo četrtino na 47 milijonov evrov. To je tudi več od načrtov za prvo četrtletje.

Nadzorniki Uniorja so sicer v četrtek potrdili tudi dnevni red skupščine, ki jo bodo izvedli 9. junija.

Source
STA
Back to top button