AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Skupina Triglav v četrtletju s precejšnjo rastjo prihodkov in dobička

Skupina Triglav je v prvem četrtletju obračunala za 407,1 milijona evrov bruto zavarovalne premije, kar je 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Celotni prihodki so narasli za 12 odstotkov na 442,9 milijona evrov. Čisti dobiček je medtem s 33,2 milijona evrov izid iz lanskega prvega trimesečja presegel za 25 odstotkov.

 

 

V Zavarovalnici Triglav so prek spletnih strani Ljubljanske borze objavili, da so bile razmere v prvem trimesečju zahtevne, a so kljub temu rast premije dosegli v vseh zavarovalnih segmentih in na vseh trgih, kjer največja slovenska zavarovalna skupina posluje. Poleg Slovenije so to še Hrvaška, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina ter Severna Makedonija.

Celotni prihodki skupine so se glede na enako lansko obdobje povečali za 12 odstotkov na 442,9 milijona evrov. Znotraj tega je obseg obračunane bruto zavarovalne premije narasel za desetino na 407,1 milijona evrov, drugi zavarovalni prihodki so se povečali za 22 odstotkov na 16,5 milijona evrov, drugi prihodki skupine pa za 81 odstotkov na 19,4 milijona evrov.

Škode so se povečale za 15 odstotkov na 196,7 milijona evrov. Na škodno dogajanje so po pojasnilih družbe vplivale tudi lanske omejitve zaradi pandemije in višje cene materiala in storitev, večjih množičnih škodnih dogodkov pa v prvem četrtletju skoraj ni bilo.

Bruto obratovalni stroški so dosegli 83,8 milijona evrov, njihovo 11-odstotno medletno povečanje pa izvira iz višjih stroškov pridobivanja zavarovanj, materiala in energije ter amortizacije zaradi investicij v informacijsko tehnologijo. Zavarovalno-tehnične rezervacije so bile ob koncu trimesečja pri 3,22 milijarde evrov, kar je odstotek več kot ob koncu lanskega leta.

Medtem ko je čisti dobiček narasel za 25 odstotkov na 33,2 milijona evrov, se je dobiček pred obdavčitvijo povečal za petino na 38,1 milijona evrov.

Pretežni del dobička, natančneje 30,6 milijona evrov, po pojasnilih družbe izvira iz zavarovalno-tehničnega dela poslovanja, dobičkonosnost tega segmenta se je medletno okrepila za 16 odstotkov.

Dobiček iz finančnih naložb se je zmanjšal za 87 odstotkov na okoli pol milijona evrov, medtem ko je dobiček nezavarovalnih družb iz skupine poskočil z 1,6 milijona evrov v prvih treh mesecih lani na sedem milijonov evrov letos.

“Čeprav se pandemija covida-19, ki je zadnji dve leti vplivala tudi na naše delovanje, umirja, naše poslovno okolje ostaja zahtevno. Soustvarjajo ga širše prisotne posledice vojne v Ukrajini in sankcije, ki so bile uvedene proti Rusiji in Belorusiji. Te v celoti in dosledno spoštujemo, našo izpostavljenost nastalim razmeram pa ocenjujemo kot omejeno in nizko,” je opisal predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar. Poslovanje je označil za uspešno.

Po Slaparjevih besedah v družbi ob koncu prvega trimesečja ocenjujejo, da bodo ob upoštevanju predvidenih razmer poslovanja do konca leta dosegli letni dobiček pred davki v načrtovanem razponu med 120 in 130 milijonov evrov, kar bi bilo nekoliko manj kot v letu 2021, ko se je ustavil pri 132,6 milijona evrov. Bruto obračunane premije naj bi medtem presegle 1,4 milijarde evrov, lani so se ustavile pri 1,35 milijarde evrov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button