Skupina Brida bo danes predstavila projekt Kvantni vrt

Poudarki zgodbe
  • "Projekt je nastal zaradi ideje teh vrtov, ki so ostali zapuščeni na vzhodu Ukrajine v času vojne. Spraševali smo se, kako bi ljudi, ki so zapustili svoje vrtove, lahko povezali z njihovimi rastlinami," je zamisel o projektu za STA predstavil Pavlica.

Leto 2020 v Mestni galeriji Nova Gorica zaključujejo s spletnim predavanjem, ki ga pripravljajo v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo. O svojem projektu bodo danes ob 18. uri spregovorili člani skupine BridA – Tom Kerševan, Sendi Mango in Jurij Pavlica.

“S projektom Kvantni vrt vstopamo v skrivnostni ekosistem kvantne prepletenosti, ki naj bi omogočala, da sta dva elementa med seboj povezana ne glede na njuno medsebojno oddaljenost. Prepletenost deluje kot neke vrste komunikacijska mreža, preko katere informacija potuje hitreje od svetlobne hitrosti. Govori se o kvantni teleportaciji, ki v razvoju kvantnih računalnikov obljublja povsem novo dobo, v kateri ne bo več nič tako kot je bilo, doba bitne informacije bo postala doba q-bitne informacije. Kvantna dimenzija zaradi svoje specifičnosti in nelinearnosti predstavlja tudi velik potencial za umetniško ustvarjanje,” so v skupini BridA zapisali o svojem projektu.

Kvantno dimenzijo skupina BridA raziskuje že več časa, zamisel zanjo pa so člani dobili lani med gostovanjem v Ukrajini, ko so pripravljali projekt Plant Portation, ki je tematiziral teleportacijo rastlin iz neke oddaljene lokacije v galerijo v Harkovu.

Slovenski umetniki so v Ukrajini prišli v stik tudi s tamkajšnjimi znanstveniki, s katerimi so začeli razpravljati o kvantni fiziki. “Prav oni so bili tisti, ki so nam posredovali informacijo, da je v kvantni dimenziji mogoča tudi teleportacija. Po tej razpravi je nato stekel tokratni projekt,” je še povedal.

Projekt je podprlo ministrstvo za kulturo, preko spleta pa ga bo skupina BridA danes predstavila tudi širši javnosti.

Source
sta.si
Back to top button