Sklad objavil razpis za štipendije za deficitarne poklice

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je na spletni strani objavil nov razpis za pridobitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023 v vrednosti 3,7 milijona evrov. Dijaki bodo vlogo lahko oddali od 13. junija do vključno 23. septembra. Podeljenih bo do 1000 štipendij po 102,4 evra mesečno.

 

 

 

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Tudi letos bodo dodelili do 1000 štipendij, za katere je namenjeno 3.675.000 evrov. Mesečna višina štipendije znaša 102,4 evra, mogoče pa jo je prejemati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko.

Štipendijo bodo lahko pridobili dijaki prvih letnikov izobraževalnih programov srednjega poklicnega izobraževanja, ki so navedeni v prilogi razpisa in izpolnjujejo splošne in druge pogoje.

Nabor vključuje 23 deficitarnih poklicev: kamnosek, mehatronik operater, inštalater, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, izdelovalec kovinskih konstrukcij, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar, steklar, tehnik steklarstva in gastronom hotelir.

Za izobraževalni program poklicno tehniškega izobraževanja v italijanski narodni skupnosti so določeni programi ekonomski tehnik, avtoserviser in predšolska vzgoja.

Za madžarsko narodno skupnost pa so razpisani programi srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja mehatronik operater, strojni tehnik, kemijski tehnik in ekonomski tehnik.

Razpis bo med drugim podrobneje predstavljen tudi na dveh spletnih predstavitvah vseh štipendij, ki jih sklad dodeljuje. Predstavitvi bosta potekali 16. februarja in 10. marca. Vsi zainteresirani pa se lahko prijavijo na https://www.1ka.si/stipendije, so še sporočili s sklada.

Source
STA
Back to top button