Šišić iz Perutnine Ptuj: Breme draginje enakomerno razporejamo po verigi

V Perutnini Ptuj poudarjajo, da nimajo druge možnosti, kot da višje cene inputov vgradijo v svoj produkt. Hkrati bremena ne želijo v celoti preložiti na ramena potrošnika, pač pa ga skušajo enakomerno porazdeliti po celotni verigi, je dejal generalni direktor Perutnine Ptuj Enver Šišić. Zaenkrat ne opažajo zmanjševanja prodaje svojih izdelkov.

 

“Na domačem in izvoznih trgih ne opažamo zmanjševanja prodanih količin,” je ob robu okrogle mize v Ljubljani v odgovoru na novinarsko vprašanje, kako na prodajo vplivajo višje cene izdelkov, danes dejal Šišić.

Spomnil je na zviševanje cen inputov, od energentov, rasti plač do repromateriala. “Če se vse draži, ne moremo zadržati proizvodne cene na nespremenjeni ravni. Normalno je, da moramo cene inputov vgraditi v svoj produkt,” je pojasnil.

A vsega bremena Perutnina ne želi preložiti na ramena potrošnika. V podjetju tako po njegovih besedah iščejo notranje rezerve, hkrati pa skušajo breme draginje enakomerno porazdeliti po celotni verigi. “V takšnih trenutkih se gradi veriga, partnerstvo. V takšnih trenutkih pokažemo, kaj smo,” je dejal glede odgovornosti do deležnikov.

Že v času pandemije covida-19 se je po njegovem pokazala stabilnost in moč verig v perutninarski industriji. Perutnina Ptuj je od rejcev še naprej odkupovala meso v nespremenjenih količinah, zato slednjim ni bilo treba skrbeti, kam z izdelki v času zaprtja restavracij in hotelov, je izpostavil.

Glede morebitne pomoči države ob visokih cenah energentov Šišić pravi, da si jo obetajo zlasti izvozniki. “Če bodo druge evropske vlade intervenirale in omejile cene energentov, v Sloveniji pa se ne bo nič zgodilo, bomo prišli v neenak konkurenčni položaj,” je opozoril.

Na vprašanje o možnosti, da bi morali vsi deležniki v prehranski verigi poročati o cenah, kar je v ponedeljek omenjala kmetijska ministrica Irena Šinko, pa je dejal, da si ne predstavlja, kako bi cene poročali rejci. “Mi smo tisti, ki proizvajamo izdelek in ga plasiramo na tržišče. Skrbeti moramo tudi za to, da v ceno vgradimo višje stroške, ki jih imajo naši rejci, naši najpomembnejši partnerji,” je dejal.

Šinkova je v ponedeljek predstavila spletni primerjalnik cen pri najpomembnejših slovenskih trgovcih. Če ta mehak ukrep za zajezitev draginje ne bo dovolj, se bi vlada lahko odločila za ukrep na podlagi zakona o kontroli cen, ki jih bi zahtevala od vseh deležnikov v verigi. Ti podatki sicer ne bi bili javno dostopni, je dejala.

Source
STA
Back to top button